Свет

Башар ел Асад топло дочекан на самиту Арапске лиге, Сирија присутна након 12 година

Након више од десет година изолације, сиријски председник поново је дошао на самит организације арапских земаља
Башар ел Асад топло дочекан на самиту Арапске лиге, Сирија присутна након 12 годинаwww.globallookpress.com © IMAGO/Saudi Press Agency apaim

Председник Сирије Башар ел Асад топло је дочекан на самиту Арапске лиге у Џени, у Саудијској Арабији, где се састао са престолонаследником те земље Мохамедом бин Салманом и лидерима других арапских земаља.

Арапски лидери су годинама избегавали Асада, који се налази под западним санкцијама и који последњих 12 година води своју земљу кроз крвави грађански рат.

Како преноси Ројтерс, самиту ће присуствовати и председник Украјине Владимир Зеленски, који је у Џеду свратио на путу ка Јапану, где ће присуствовати самиту Г7.

Земље Персијског залива остале су неутралне у сукобу Москве и Кијева, одолевајући позивима из САД да "изолују Русију".

Сиријски повратак у Арапску лигу указује да се Асадова изолација након више од деценије полако приводи крају, наводи британска агенција.

Саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман данас се руковао са Асадом, да би га након тога и загрлио пре њиховог званичног фотографисања уочи почетка састанка.

Саудијска Арабија је последњих година почела да води независнију спољну политику, која је довела до захлађења односа са САД.

"Американци су запрепашћени. Ми смо људи који живе у овом региону и покушавамо да решимо проблеме, колико год можемо са алатима које имамо на располагању", рекао је за Ројтерс избор близак властима заливских земаља.

Помирење земаља региона са Сиријом добило је замах након споразума о нормализацији односа између Саудијске Арабије и Ирана, који је уз кинеско посредовање постигнут у марту.

Значајан део Сирије се, ипак, и даље налази под контролом Курда, протурских побуњеника и исламиста. 

Грађански рат у Сирији је у последњих 12 година однео око 350.000 живота, док је 14 милиона људи расељено - око 6,8 милиона унутар саме Сирије и око 5,5 милиона у оближњим земљама: Либану, Турској, Јордану, Ираку и Египту.

Присуство Башара ел Асада на самиту представља велику промену у односима на Блиском истоку. На самиту одржаном у Катару пре десет година, Сирију је представљала опозиција.

"Регион не може да толерише ратног злочинца какав је Асад", рекао је катарски емир 2018. године.

Данас је таквих позива на Блиском истоку далеко мање. Асадово присуство на самиту се, ипак, нашло на удару Вашингтона:

"Ми не сматрамо да би Сирији требало допустити да се врати у Арапску лигу", речено је у Стејт департменту. Они су свој став поделили и поред чињенице да Америка нити је чланица те организације, нити је арапска држава.

Група америчких конгресмена предложила је прошле недеље закон којим би се влади њихове државе забранило да призна Асада као председника Сирије и који би ојачао санкције против те земље.

image