Свет

ЕУ постигла договор са "Фајзером" о измени уговора за куповину вакцина

Земље централне и источне Европе тражиле су да се ревидирају услови споразума, пише "Политико"
ЕУ постигла договор са "Фајзером" о измени уговора за куповину вакцинаGetty © Justin Sullivan / Staff

Европска комисија и амерички фармацеутски гигант "Фајзер" поново су преговарали о великом уговору за дозе вакцине против Ковида-19 којi је ЕУ склопила на врхунцу пандемије.

Комисија је саопштила да су се две стране договориле да ће "Фајзер" распоредити испоруке вакцина током наредне четири године, до 2027. године, и да ће смањити укупан износ доза са 450 милиона колико је требало да буде испоручено ове године.

Међутим, Комисија у саопштењу није објавила нови износ. На питање "Политика" о ревидираној цифри испоруке, портпарол Комисије за здравље их је упутио на земље чланице ЕУ.

"Стратегије за вакцинацију или програме вакцина осмишљавају и спроводе државе чланице", рекао је портпарол.

Комисија је раније добила бројне уступке од "Фајзера", али нису били везани за смањење доза.

Финансијски услови уговора такође нису јавни.

Преговори су се одуговлачили више од годину дана и обележени су огорченошћу — барем од стране групе земаља централне и источне Европе које су се противиле условима уговора који је склопљен.

Уговор о коме је реч потписан је у мају 2021. и првобитно је био за 900 милиона доза вакцина која је развијена заједно са немачким "Бионтеком", уз могућност да се искористи опција за још 900 милиона доза.

На крају, договорено је укупно 1,1 милијарду доза мРНА вакцине - у вредности од 21,5 милијарди евра подаци су које је објавио "Фајненшел тајмс".

Како пише "Политико", 450 милиона доза требало је да буде испоручено 2023. године, иако су испоруке паузиране док су преговори били у току.

Пољска је већ у априлу прошле године објавила да више неће прихватати испоруке вакцина, жалећи се на превелики број вакцина.

ЕУ ће морати да плати накнаду за сваку отказану дозу рекао је извор, одбијајући да наведе колико ће износити накнада.

image