Русија

Москва разоткрила Америку: "Фајзер" учествовао у војнобиолошким програмима у Украјини

Начелник снага радијационе, хемијске и биолошке одбране руске војске Игор Кирилов именовао нове учеснике америчких војнобиолошких програма, међу којима су и представници државних институција и приватних компанија Украјине
Москва разоткрила Америку: "Фајзер" учествовао у војнобиолошким програмима у УкрајиниGetty © Photo by Alexandre Schneider/Getty Images

Руско Министарство одбране допунило је листу имена учесника за које се сматра да су учествовали у америчким војнобиолошким пројектима у Украјини. Међу њима су шеф Центра за јавно здравље Владимир Курпита, начелник Санитарно-епидемиолошког одељења Оружаних снага Украјине Сергеј Моргун и шефица референтних лабораторија Центра за јавно здравље украјинског Министарства здравља Ирина Демчишина.

"Министарство одбране Русије раније је већ навело имена учесника америчких војно-биолошких програма. Данас бисмо желели да допунимо ову листу представницима државних институција и приватних компанија Украјине укључених у спровођење америчких војнобиолошких програма", рекао је начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.

Како је Кирилов навео, шеф Центра за јавно здравље Владимир Курпита надгледао је и управљао интеракцијом украјинских специјалиста са Агенцијом за смањење претњи Министарства одбране САД (ДТРА) и организовао прикупљање биолошких узорака од украјинских грађана и њихов трансфер у иностранство.

"Сергеј Моргун је начелник Санитарно-епидемиолошког одељења Оружаних снага Украјине и један од посредника интеракције између Министарства одбране Украјине и ДТРА. Био је један од руководилаца пројекта УП-8 и истраживања хантавируса", ​​наставио је Кирилов.

Моргун је, према генераловим речима, заменио Серхија Литовку, који је спроводио тестове опасне по живот и здравље украјинских војника у оквиру студије о вирусу Кримско-конго грознице и хантавируса.

"Осим Моргуна, Курпита и Литовке, америчким студијама се бавила и шефица референтних лабораторија Центра за јавно здравље украјинског Министарства здравља Ирина Демчишина, која је била посредник у интеракцији са извођачима из Пентагона - 'Блек и Вич' (Black&Veatch) и 'Метабиота' (Metabiota). Она је надгледала реализацију пројеката ДТРА", додао је он.

Подсећамо, претходно је руско Министарство одбране саопштило имена људи за које се сматра да су учествовали у америчким војно-биолошким пројектима у Украјини. Међу њима су бивша високорангирана имена компаније "Фајзер", али и америчких Центара за контролу и превенцију болести (CDC) и различитих структура унутар америчких министарства. Споменут је и стручњак за војну медицину Ентони Мекуин, иначе командант добро познатог Форт-Детрика, у којем Пентагон развија биолошка истраживања.

Такође, представљени су материјали који потврђују учешће Хантера Бајдена, сина актуелног америчког председника Џозефа Бајдена, и његове фондације Роузмонт Сенека у финансирању кључних особа који су, по наређењу Пентагона, спроводили у дело разне задатке у Украјини.

"Метабиота" је компанија која је, за потребе Пентагона и његове Агенције за смањење претњи Министарства одбране САД (Defense Threat Reduction Agency), руководила биолошким лабораторијама у Украјини. Роберт Поуп, директор овог програма, признао је у изјави за "Билтен нуклеарних научника" 25. фебруара 2022, дан након почетка руске операције у Украјини, да је у тим лабораторијама било и оружја из совјетског биолошког програма.

Како се наводи, амерички медији су још 2002. писали да су Совјети, чије је биолошко оружје заостало у Украјини доспело под контролу Пентагона, радили и на коришћењу вируса мајмунских богиња као биолошког оружја. Што је, наравно, посебно интересантно имајући у виду епидемију мајмунских богиња која се шири по свету.

Компанија "Метабиота", елем, радила је и на испитивањима потенцијала коронавируса из слепих мишева за изазивање пандемија. Оснивач ове компаније, Нејтан Волф, 2017 је написао и студију о коронавирусима и слепим мишевима.

Финансијери компаније "Метабиота" заслужују да буду споменути, наиме, јер се тиме откривају интересантне везе.

Пре свих, међу њима је "Ин-Кју-Тел" (In-Q-Tel) са седиштем у Арлингтону у Вирџинији, компанија која је званични огранак ЦИА-е за инвестирање у обећавајуће старт-апове. Ни остали финансијери "Метабиоте" нису мање занимљиви.

На пример, инвестициони фонд "Розмонт Сенека" Хантера Бајдена, сина председника САД Џозефа Бајдена или "Гугл", који је и сам, као и "Фејсбук", уосталом, био финансиран од стране споменуте ЦИА фирме Ин-Кју-Тел.

"Метабиоту", компанију која је руководила украјинским биолошким лабораторијама за потребе Пентагона и бавила се проучавањем корона вируса из слепих мишева пре него што ће избити пандемија ковида 19, финансирала је и Фондација Била и Мелинде Гејтс.

С тим у вези, још једна важна напомена је да је, наиме, портал "Политико" објавио још 2017. године текст под насловом "Упознајте најмоћнијег доктора на свету: Бил Гејтс".

Истраживање овог портала показало је да је Гејтс постао други највећи финансијер Светске здравствене организације, и да је лобирао за Тедроса Гебрејесуса да постане директор СЗО, и, како је наведено, Гејтсови приоритети постали су уједно и Светске здравствене организације.

image