Свет

Завади па владај: Британска влада финансира анти ЛГБТ организације у Уганди

Међурелигијски савет Уганде који се залаже за увођење смртне казне за ЛГБТ популацију директан је прималац британског новца у оквиру програма који има за циљ да испуни амбицију Форин офиса за "отворено друштво у Уганди"
Завади па владај: Британска влада финансира анти ЛГБТ организације у УгандиGetty © Photo by Anna Moneymaker/Getty Images

Влада Велике Британије помаже финансирање верске организације у Уганди која подржава контроверзни закон против ЛГБТ заједнице, по којем би "промоција хомосексуализма" била кажњива смрћу, пише британски "Гардијан".

На основу званичних података Међународне иницијативе за транспарентност помоћи (ИАТИ), Институт за новинарство и друштвене промене (ИЈСЦ) открио је "запањујући" број веза између анти ЛГБТ организација у Уганди и међународних донатора, укључујући и Велику Британију.

Међурелигијски савет Уганде је директан прималац британског новца у својству "партнера за имплементацију" програма који има за циљ да испуни "амбицију Форин офиса за отворено друштво у Уганди".

У фебруару, чланови Међурелигијског савета, укључујући Цркву Уганде и неколико евангелистичких цркава, потписали су изјаву у којој су изразили велику забринутост због "растућег ширења хомосексуализма" у Уганди и утицаја "ЛГБТ агенде" на добробит деце.

Две недеље касније, Парламент Уганде је узео у разматрање Закон о борби против хомосексуализма, који је прошлог месеца усвојен након што је 387 од 389 посланика гласало "за".

Према подацима Форин офиса, организација је до сада добила више од 150 хиљада евра у оквиру програма "Уганда – отворено друштво", који је започео у јуну 2021. и требало би да траје до марта 2024. године, преноси британски лист.

"Истраживање је открило заиста запањујући број веза између анти ЛГБТ верских организација у Уганди и међународних донатора помоћи и развојних агенција", навела је ауторка ИЈСЦ извештаја Клер Провост.

Председник Уганде Јовери Мусевени је рекао да Уганда неће прихватити хомосексуализам, тврдећи да Запад покушава да примора друге земље да "нормализују" оно што је назвао "девијацијама".

"Западне земље треба да престану да троше време човечанства покушавајући да наметну своју праксу другим људима. Хомосексуалци су одступање од нормалног. Зашто? Да ли по природи или по васпитању? Морамо да одговоримо на та питања. Треба нам медицинско мишљење о томе", рекао је Мусевени у обраћању парламенту.

Група водећих научника и академика из Африке и широм света позвала је Мусевенија да стави вето на закон, рекавши да је "хомосексуалност нормална и природна варијација људске сексуалности".

"Бити геј је природно и нормално, где год да се то у свету дешава. Сексуална оријентација не познаје границе. Упркос реторици, хомосексуалност није 'западњачка ствар'", тврди професорка Гленда Греј, председница Јужноафричког савета за медицинска истраживања.

Ипак, према мишљењу председника Мусевенија, закон који предвиђа смртну казну и казну доживотног затвора за геј секс, до 14 година за "покушај хомосексуализма" и 20 година затвора за "регрутовање, унапређење и финансирање истополних активности" није довољно строг, те је он зато одбио да га потпише и захтевао да се врати парламенту на дораду како би био још оштрији.

image
VV inauguration
banner