Свет

Смртна казна није довољно строга? Председник Уганде одбио да потпише закон о хомосексуализму

Предлог акта предвиђа смртну казну и казну доживотног затвора за геј секс, а Јовери Мусевини вратио га је на дораду парламенту како би био још оштрији
Смртна казна није довољно строга? Председник Уганде одбио да потпише закон о хомосексуализму© Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Контроверзни предлог закона у Уганди, који предвиђа смртну казну за хомосексуализам, према мишљењу председника Уганде Јоверија Мусевенија, није довољно строг, па је зато одбио да га потпише и захтевао да се он врати парламенту на дораду да би био још оштрији.

У садашњем облику овај акт предвиђа смртну казну и казну доживотног затвора за геј секс, до 14 година за "покушај" хомосексуализма и 20 година затвора за "регрутовање, унапређење и финансирање истополних активности".

Али, изгледа да то, у овој земљи није довољно строго.

"Сагласни смо да ће предлог закона бити враћен, како би се олакшало јачање неких одредби у складу са нашим најбољим праксама", рекао је политичар Денис Хамсон Обуа, а пренео "Гардијан".

У Уганди, претежно конзервативној хришћанској источноафричкој земљи, хомосексуални секс је већ кажњив доживотним затвором.

А нацрт закона, који је шеф УН-а за људска права Фолкер Тирк прошлог месеца описао као "шокантан и дискриминаторан", 21. марта готово једногласно је усвојило 389 посланика.

Мусевени тврди да његова влада покушава да се одупре напорима Запада да "нормализује" оно што он зове "девијације".

"Западне земље треба да престану да човечанству троше време покушавајући да своју праксу наметну другима", рекао је он.

Ове недеље, група водећих научника и академика из Африке и широм света позвала је Мусевенија да стави вето на закон, рекавши да је "хомосексуалност нормална и природна варијација људске сексуалности".

"Бити геј је природно и нормално, где год да се то дешава широм света. Сексуална оријентација не познаје границе. Упркос реторици, хомосексуалност није погубна западњачка ствар", тврди професорка Гленда Греј, председница Јужноафричког савета за медицинска истраживања.

Спорни закон она оцењује као "хомофобију коју спонзорише држава", и назива га "неафричким и противним принципима убунтуа, односно хуманости према другима".

Одлуку председника да закон не потпише поздравили су и чланови ЛГБТ заједнице, који сматрају да је то "одлагање" које им је било потребно, али, задовољне су и присталице нацрта државне одлуке.

"Добар је корак напред да се у закон укључи амнестија за оне који добровољно одустану од содомије. И да се у законодавство укључи мапа пута рехабилитације укључујући рехабилитационе центре. Оба амандмана су људска и легитимна", каже пастор Мартин Семпа, један од главних поборника закона.

image