Свет

Сијарто: Опасни потези Бајденове администрације

САД доприносе ескалацији сукоба у Украјини, оценио је мађарски шеф дипломатије
Сијарто: Опасни потези Бајденове администрацијеwww.globallookpress.com © © Tomas Tkacik

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто оценио је да су потези администрације председника САД Џозефа Бајдена опасни јер могу да доведу до даље ескалације сукоба у Украјини.

На округлом столу у Вашингтону, у организацији Института за конзервативно партнерство, Сијарто је изјавио да "ако комуникација између Запада и Русије постане немогућа нестаће и нада за мирним решењен рата у Украјини", пренео је портал "Хангари тудеј" саопштење Министарства спољних послова Мађарске.

Сијарто је истакао и да је мађарска влада проглашавана за проруску и савезника  руског председника Владимира Путина само зато што се залагала за одржавање канала комуникације са Москвом отвореним.

"Европска Унија је веома лоше одговорила на изазове које је донела украјинска криза. У фебруару, из ЕУ је поручено да ће санкције бацити Русију на колена и помоћи да рат буде брзо окончан, али сада је новембар, војни сукоб постаје све бруталнији, а европска економија је сломљена", констатовао је Сијарто.

Мађарска остаје заинтересована за држање канала комуникације отвореним у интересу мира, без обзира шта ко мисли јер се влада води само националним интересима, додао је Сијарто.

Поједине колеге из ЕУ оптужио је за лицемерје јер, како је рекао, редовно га подржавају у приватним порукама, али се не осуђују да јавно искажу исти став из политичких разлога. 

image