Свет

Мађарска против "опасног" предлога ЕУ о заједничкој куповини гаса

"Ризичан" предлог би довео до смањења залиха и повећања цена енергената
Мађарска против "опасног" предлога ЕУ о заједничкој куповини гасаNone © FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Mађарски министар спољних послова Петер Сијарто оценио је као "ризичан потез" предлог Европске комисије о заједничкој куповини гаса од стране држава чланица ЕУ.

"Предлог Европске комисије је неприкладан, па чак и опасан… прети даљем смањењу испоруке гаса Европи", навео је Сијарто у видео обраћању на Фејсбуку и позвао Мађарску да не прихвати "ризичан" предлог, који би само довео до смањења залиха и повећања цена енергената.

Он је поновио да се Мађарска противи још једноj "опасној" идеји – ограничењу цене руског гаса, јер би то "значило да би Руси престали да испоручују природни гас Европи".

"Према једноставним економским принципима, ако повећамо количину датог производа на тржишту, његова цена ће се смањити, али ако смањимо количину производа, цена ће порасти. Због тога треба повећати количину природног гаса на европском тржишту. Неопходно је да што више природног гаса стигне у Европу, из што више извора", додао је Сијарто.

Министар је додао да су мађарска складишта гаса тренутно попуњена 50 одсто, што значи да земља има довољно резерви гаса за шест месеци. Он је ово назвао "изванредним" резултатом у поређењу са другим земљама ЕУ.

Мађарска има дугорочни уговор о испоруци гаса са руским Гаспромом, којим је овој земљи "загарантовано 4,5 милијарди кубних метара природног гаса годишње из Русије". Осим тога, крајем августа Мађарска је потписала додатни двомесечни уговор за испоруку до 5,8 милиона кубних метара руског гаса дневно, почев од 1. септембра.

Сијартова реакција дошла је након што је Европска комисија предложила да се у оквиру новог пакета мера у борби против енергетске кризе чланице ЕУ обавежу да ће заједнички куповати гас, као и да ће међусобно делити гас у случају ванредне ситуације.

image
VV inauguration
banner