Русија

Русија тражи од Немачке 82,3 милијарде долара за злочине у Другом светском рату

Више од 26.000 људи убијено је у Московској области у периоду од октобра 1941. до јануара 1942. године, док су совјетски грађани били подвргнути мучењу, пљачки, принудном раду и протеривању
Русија тражи од Немачке 82,3 милијарде долара за злочине у Другом светском ратуwww.globallookpress.com © Igor Sinitsyn

Руски тужиоци затражили су данас од московског регионалног суда да злочине које је нацистичка Немачка починила у московској области у току Другог светског рата признају као геноцид, процењујући да је причињена штета од око 82,3 милијарде долара.

Како наводи Ројтерс, нејасно је да ли је такав потез увод у нове захтеве Русије за финансијску компензацију од модерне Немачке, са којом су односи озбиљно погоршани због сукоба у Украјини.

Тужиоци су затражили од московског регионалног суда да "за ратне злочине и злочине против човечности и геноцид над совјетским народом призна утврђене и новооткривене злочине које су починили немачки фашистички освајачи" у Московској области у периоду од октобра 1941. до јануара 1942. године.

Више од 26.000 људи убијено је на том подручју током наведеног периода, док су совјетски грађани били подвргнути мучењу, пљачки, принудном раду и протеривању, наводи се у саопштењу.

Ројтерс наводи да је око 27 милиона совјетских грађана изгубило животе у Великом отаџбинском рату.

Ратну одштету од Немачке недавно је тражила и Пољска, која захтева да јој се исплати 1.300 милијарди долара. Пошто је Немачка крајем прошле године званично саопштила да је за Берлин "питање репарација и компензација за ратне губитке затворено" и да "немачка влада не намерава да отвара преговоре о тој теми", Варшава је најавила да ће подршку за свој захтев тражити у Уједињеним нацијама.

image