Свет

Анкета: Алтернатива за Немачку престигла Зелене, само 2,5 одсто мање популарна од Шолцове партије

АФД сада ужива подршку 18 одсто немачке јавности, што представља највећи ниво од 2018. године
Анкета: Алтернатива за Немачку престигла Зелене, само 2,5 одсто мање популарна од Шолцове партијеwww.globallookpress.com © imago stock&people

Немачка популистичка Алтернатива за Немачку (АФД) претекла је Зелену партију када је у питању подршка међу гласачима, и сада је за свега 2,5 одсто испод владајуће Социјалдемократске партије (СПД).

Према резултатима анкете "Инсе" објављених у среду, АФД се сада налази изнад две од три немачке владајуће странке по популарности, односно Зелених и неолибералног ФДП-а, и само два и по бода испод Социјалдемократске партије канцелара Олафа Шолца, највећег странке у немачкој владајућој коалицији.

АФД сада ужива подршку 18 одсто немачке јавности, што представља највећи ниво од 2018. године.

Стопа подршке Зеленима је пала са око 15 одсто, колика је била у последњим месецима, на 13 одсто, што је скоро упола мање од рекордних 23 одсто које је ова странка уживала 2022. године, али уједно и најнижи резултати од 2018. године, пише "Велт".

Међутим, највише подршке уживају Хришћанско-демократска унија/Хришћанско-социјална унија са подршком мећу 28 одсто немачког бирачког тела, која је забележила пораст популарности од пола процентног поена.

Портпарол за спољнополитичка питања Алтернативе за Немачку (АфД) у Бундестагу Петр Бистрон изјавио је недавно да недавна ескалација ситуације на северу КиМ изазвана од стране привремених приштинских институција указује да тзв. Косову није место у Савету Европе, уједно затраживши од немачке владе да под хитно прекине своје активности у вези пријема тзв. Косова у Савет Европе.

image