Свет

Најмање 288 мртвих и више од хиљаду повређених у железничкој несрећи у Индији

Још се не зна узрок судара два путничка и једног теретног воза у Одиши, а медији преносе да се ради о једној од најгорих, ако не и најгорој железничкој несрећи у Индији
Најмање 288 мртвих и више од хиљаду повређених у железничкој несрећи у Индији© Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool

Најмање 288 људи је погинуло, а више од хиљаду је повређено у железничкој несрећи у Баласору, савезна држава Одиша, у Индији, у којој су учествовала два путничка и један теретни воз, пренео је Си-Ен-Ен.

Спасиоци су покушавали да дођу до преживелих после стравичног удеса који се догодио у петак увече, а како се наводи, очекује се да ће, нажалост, број жртава несреће расти.

"Немамо много наде да ћемо спасти било кога живог", рекао је шеф ватрогасне службе Судханшу Саранги за локалу телевизију НДТВ.

Нешто касније, он је за агенцију АП изјавио да спасиоци нису пронашли више ниједног преживелог у олупинама и остацима два воза, а да је спасавање преживелих трајало до касно у ноћ у петак.

Нејасно је шта је узрок несреће, а како је новинарима рекао министар за железнице Ашвини Ваишнав наређено је да се спроведе истрага на највишем нивоу.

Амерички медиј преноси да су проблеми мањка безбедности у железничком саобраћају деценијама присутни, као и да су последњих година уложени милиони да се железничка инфраструктура унапреди и поправи, али су године немара довеле до пропадања колосека. Индијски возови превозе свакодневно 13 милиона путника, годишње чак осам милијарди.

Железничка несрећа у Одиши у медијима се описује као најгора у последњих двадесет година, док је Си-Ен-Ен назива најгором несрећом на пругама која се икада догодила у Индији.

Један од путника који је седео у претпоследњем вагону, Аншуман Пурохи, рекао је за Си-Ен-Ен да је осетио огроман потрес и схватио да је нешто веома пошло по злу.

"Отворио сам врата и размере катастрофе су се показале саме. Видели смо остатак воза испред себе у јарку. Док смо ходали, свуда около су се чули гласни јауци и људски плач", рекао је овај путник.

Он је описао новинарима да су поједини вагони од силине ударца завршили један на другом, а да су тела људи била избачена из купеа и лежала на земљи.

Деветнаестогодишњи Рохит Раџ описао је да је спавао када се несрећа догодила, да га је пробудио јак прасак, после којег је видео људе који су попадали једни преко других. Како је рекао, вагон у којем је био испао је из шина, али је он успео да се извуче из њега. Други преживели путник, описао је за локалну телевизију да је 15 људи пало преко њега у тренутку судара, да има снажан бол у руци, као и у леђима, а да је по изласку из слупаног воза видео људе без руке, ноге или унакаженог лица.

Главни инспектор операција у Националним снагама за одговор на катастрофе (НДПР) Нарендра Синг Бундела рекао је да су спасилачки тимови на месту несреће извукли преживеле, али да је много тела остало заробљено у згужваним вагонима.

"Вагони су веома тешки и компликовано је померити их и идентификовати тела", рекао је он, додајући да је 17 вагона испало из шина и тешко оштећено.

На место несреће послато је 115 кола хитне помоћи и неколико ватрогасних јединица, а у спасавању учествују и припадници војске, тима НДПР-а, као и државне ватрогасне јединице.

Стотине људи окупило се испред локалних болница како би дали крв, а за ноћ је прикупљено око 500 јединица крви.

Индијски премијер Нарендра Моди изјавио је саучешће породицама погинулих, наводећи да је потресен несрећом која се догодила у Одиши. Он је, према саопштењу његовог кабинета, кренуо да посети место несреће, одржавши претходно састанак на високом нивоу у вези са стравичним удесом.

image