Свет

Још један воз искочио из шина у Охају

Овај воз, срећом, није превозио опасне супстанце, нити је било жртава, саопштили су из "Норфолк саутерна", те додали да ће уследити операције чишћења места инцидента
Још један воз искочио из шина у ОхајуGetty © Luke Sharrett / Stringer

Још један теретни воз корпорације "Норфолк саутерн" искочио је из шина у Охају, САД – овога пута у близини Спрингфилда, месец дана након што је воз исте компаније слетео са шина у месту Ист Палестајн, приликом чега се излила велика количина токсичних материја.

Овај воз, срећом, није превозио опасне супстанце, нити је било жртава, саопштили су из "Норфолк саутерна", те додали да ће уследити операције чишћења места инцидента.

Локална агенција за управљање ванредним ситуацијама ипак је упозорила становништво које живи у пречнику од 300 метара од места саобраћајне несреће да тамо не одлази.

Између 20 и 30 вагона од 212 које је превозио воз искочило је из шина на државном путу 41, известио је "Спрингфилд њуз – Сан", а пошто су далеководи оштећени у несрећи, делови града нису имали струју.

Сведок, чији је аутомобил стајао на железничком прелазу, успео је да сними несрећу. "Када сам чуо прасак, било је крхотина и метала који су крцкали испод аута и тада сам почео да снимам", рекао је он.

Иначе, претходни воз "Норфолк саутерна" који је превозио 11 вагона пуних опасних материја искочио је из шина на равној деоници пруге 3. фебруара, испуштајући отровне хемикалије, укључујући винил хлорид. Локалне власти и железничка компанија, одлучни да обнове саобраћај, запалили су винил хлорид, објаснивши становништву да је то безбедна "контролисана паљевина", што су стручњаци оспорили – упозорили су да би олупина и масивни отровни облак створен паљевином могли да доведу до једне од најгорих еколошких катастрофа у историји САД

У међувремену операција чишћења још траје у Ист Палестајну. До сада је с места несреће прикупљено више од 700 тона контаминираног земљишта и преко 7,5 милиона литара течности, саопштила је раније Агенција за заштиту животне средине Охаја, додајући да преостаје још много посла.

Државне и савезне власти су инсистирале на томе да су ваздух и вода безбедни за становнике Ист Палестајну иако су многи мештани имали здравствених тегоба после несреће. А Одељење за природне ресурсе Охаја саопштило је да је најмање 45.000 животиња умрло у радијусу од неколико километара од места хаварије.

"Вашингтон пост", позивајући се на податке Федералне железничке администрације, објавио је да сваке године у САД око 1.000 возова искочи из шина.

image