Свет

Премијерка Естоније: Украјина не може у НАТО све док постоји сукоб на њеној територији

Подржавамо пут Украјине ка чланству у НАТО, али свима је јасно да се то не може десити док траје рат, рекла је Каја Калас
Премијерка Естоније: Украјина не може у НАТО све док постоји сукоб на њеној територијиwww.globallookpress.com © Xander Heinl, via www.imago-imag/www.imago-images.de

Украјина неће моћи да се придружи Алијанси све док постоји сукоб на њеној територији и НАТО то разуме, изјавила је премијерка Естоније Каја Калас, преноси ТАСС.

"Ми подржавамо пут Украјине ка чланству у НАТО. Сви разумеју да се то не може десити док траје рат. Али биће нам потребне јасније формулације од оних у Букурешту", казала је Калас на међународном безбедносном форуму "Шангри-Ла дијалог" који се одржава у Сингапуру.

"Вашингтон Пост" је раније објавио, позивајући се на своје изворе, да су земље НАТО-а одлучиле да на самиту у литванској престоници не пошаљу позив Украјини да постане чланица Северноатлантске алијансе, али да разговарају о могућности повећања сарадњe са Кијевом и време његовог уласка у војни блок. 

Како наводи издање, међу државама чланицама Алијансе, упркос позивима Кијева, постојао је консензус да НАТО током самита 11. и 12. јула у Виљнусу неће послати Украјини званичан позив за придруживање.

Наиме, НАТО је на самиту у Букурешту у априлу 2008. сасоштио да ће Украјина на крају постати чланица Алијансе, али је одбио да пружи Акциони план за чланство, први корак у правном процесу придруживања тој организацији. 

У фебруару 2019. године, Врховна Рада је одобрила амандмане на Устав Украјине, фиксирајући тежњу за улазак у НАТО. Председник Владимир Зеленски је више пута изјавио да "Кијев жели да постигне разумевање конкретних услова за приступање Алијанси". 

image