Свет

Борељ: Не желимо мир који ће довести до предаје Кијева

Није важно само да се оконча рат, већ на који начин ће то бити учињено, каже шеф европске дипломатије
Борељ: Не желимо мир који ће довести до предаје Кијеваwww.globallookpress.com © Christine Olsson/Keystone Press Agency

Сукоб у Украјини би се окончао за неколико недеља ако би Запад престао да пружа војну подршку Кијеву, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, преносе "РИА Новости".

"Знам како да окончам рат у Украјини. Веома је лако. Обуставићемо војну подршку Украјини и рат ће бити готов за неколико недеља", поручио је данас Борељ на форуму "Шангри-Ла дијалог" у Сингапуру. 

Шеф европске дипломатије је додао да војна подршка Кијеву не може да се заустави, јер не желе мир који ће довести до предаје Украјине.

"Да ли је важно или не како ће се окончати сукоб? Ако је важно, онда не можемо да зауставимо војну подршку Украјини, јер не желимо свет који ће постати свет капитулације, свет који ће од Украјине учинити другу Белорусију", навео је.

Није важно само да се оконча рат, већ на који начин ће то бити учињено, казао је Борељ истичући да ће Запад наставити да пружа војну подршку Кијеву управо зато што жели мир у Украјини. 

Русија је више пута истакла да је спремна за преговоре, али је Кијев ту могућност законом забранио. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је већ "уморан од доказивања да је Москва спремна за дијалог".

image