Србија и Балкан

НАТО министри у Ослу о КиМ и Украјини

Планирана је тросатна седница посвећена подршци Алијансе Кијеву, али конкретан план за приступање Украјине НАТО-у се и даље не назире
НАТО министри у Ослу о КиМ и УкрајиниNone © AP Photo/Sergei Grits

На неформалном састанку министара спољних послова држава чланица НАТО-а у Ослу главна тема биће подршка Украјини, али ће се, мимо првобитног плана, разматрати и ситуација на Косову, преноси "Еурактив".

Планирана је тросатна седница посвећена подршци Алијансе Кијеву, која настоји да прошири пакете војне помоћи, али и покаже "политичку подршку" за чланство Украјине у савезу. 

Ипак, наводи "Еуроактив", конкретан план за приступање се још не назире. 

Како је писао "Политико", иако постоји општеприхваћено мишљење да Украјина не може да постане чланица НАТО-а докле год се налази у директном сукобу са Русијом, Кијев од западних лидера захтева да дају конкретне сигнале који би га ставили на "пут ка чланству" током самита Алијансе, који ће у јулу бити одржан у Вилњусу.

Иако тема није била на дневном реду, министри ће се дотаћи и "горуће ситуације" на Косову и Метохији. 

Подсећамо, Алијанса ће послати додатних 700 војника на КиМ, а још један батаљон ће бити стављен у стање високе приправности, рекао је јуче генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у Ослу.

Столтенберг је на заједничкој конференцији за новинаре са норвешким премијером Јонасом Гаром Стореом објаснио да ће Кфор "предузети неопходне кораке да нормализује и обезбеди безбедност".

Том приликом, Столтенберг је осудио напад ненаоружаних Срба на припаднике Кфора и поручио да су "такви напади неприхватљиви и да морају престати".

image