Свет

Бивши агент ФБИ осуђен за шпијунажу у корист Москве пронађен мртав у затвору

Роберт Хансен је за 1,4 милиона долара у готовини и дијамантима размењивао високо поверљиве информације о САД са Русијом
Бивши агент ФБИ осуђен за шпијунажу у корист Москве пронађен мртав у затворуGetty © Photo by Alex Wong/Newsmakers

Бивши агент Роберт Хансен који је Москви обезбедио информације које је ФБИ назвао "вероватно најгором обавештајном катастрофом у историји САД", пронађен је мртав у затвору, пренео је "Вашингтон пост".

Хансен (79), пронађен је без знакова живота у затвору Супермак у Колораду, наводи се у саопштењу Министарства правде САД. 

Како се додаје, медицинско особље је покушало реанимацију, али није успела.

Бивши агент ФБИ је 2002. године осуђен на доживотни затвор због шпијунаже.

Како би избегао смртну казну, Хансен је 2001. године признао кривицу.

Хансен је ухапшен 18. фебруара 2001. године због шпијунирања у име Русије и бившег Совјетског Савеза, наводи ФБИ. За комуникацију са руководиоцима у Москви користио је псеудоним "Рамон Гарсија". Са њима је за 1,4 милиона долара у готовини и дијамантима размењивао високо поверљиве информације о државној безбедности САД.

"Информације које је доставио компромитовале су бројне људске изворе, контраобавештајне технике, истраге, десетине поверљивих докумената америчке владе и техничке операције од изузетног значаја и вредности", саопштио је ФБИ.

ФБИ је написао да су његове шпијунске активности почеле 1985. године, отприлике девет година након што је положио заклетву у бироу.

image