Свет

ФБИ: ИРА планирала да убије краљицу Елизабету у Калифорнији

Информације су постале јавно доступне након захтева Закона о слободи информација који су поднеле америчке медијске куће
ФБИ: ИРА планирала да убије краљицу Елизабету у КалифорнијиGetty © Photo by McCarthy/Daily Express/Hulton Archive

Докумената која је недавно објавио Федерални истражни биро (ФБИ) детаљно описују наводне планове Ирске републиканске армије (ИРА) из 1983. године да изврше атентат на британску краљицу Елизабету II за време њене државне посете САД.

Како се наводи у документима доступним на онлајн трезору ФБИ (информативној веб страници службе), агенти су добили кредибилне обавештајне податке о плановима за атентат када су Елизабета II и њен супруг принц Филип пре 40 година били у посети парку Јосемити у Калифорнији.

Према објављеном досијеу, полицајац који је посећивао ирски паб у Сан Франциску упозорио је федералне агенте да је примио позив од човека кога је тамо срео.

Полицајац је рекао да му је мушкарац рекао да тражи освету за своју ћерку коју је "у Северној Ирској убио гумени метак".

Наводи о претњи су пристигли 4. фебруара 1983, отприлике месец дана пре посете краљице Елизабете Друге и њеног супруга принца Филипа Калифорнији.

"Хтео је да покуша да науди краљици Елизабети и то би урадио или тако што би бацио неки предмет са моста Голден гејт на краљевску јахту 'Британија' када буде пловила испод, или би покушао да убије краљицу Елизабету током посете Националном парку Јосемити", пише у документу.

Тајна служба је, као одговор на претњу, планирала да затвори шеталишта на мосту "Голден гејт" док се јахта приближава. Нејасно је које су мере предузете у Јосемитију, али посета је одржана. ФБИ није објавио детаље о хапшењима.

Информације су постале јавно доступне након захтева Закона о слободи информација који су поднеле америчке медијске куће.

До многих државних посета покојне краљице САД, укључујући посету Западној обали 1983. године, дошло је током појачаних тензија у Северној Ирској.

ИРА је убила краљичиног рођака лорда Маунтбатена у округу Слиго у Ирској 1979. године.

image