Свет

Мистерија несреће на Лаго Мађоре: Зашто је потопљен брод пун италијанских и израелских шпијуна?

Трагедија која из дана у дан све више личи на заплет шпијунског романа збуњује јавност и италијанске власти
Мистерија несреће на Лаго Мађоре: Зашто је потопљен брод пун италијанских и израелских шпијуна?Getty © Photo by Vittorio Zunino Celotto

Прича о броду који се преврнуо на језеру Мађоре крајем маја подсећа на заплет неког шпијунског романа.

Група туриста укрцала се на чамац на прелепом језеру у подножју Алпа. Идиличан дан на одмору прекинула је изненадна олуја која је преврнула чамац и у којој је четворо путника изгубило живот. Остатак посаде успео је да се спаси и доплива до обале. Међутим, у данима након трагедије власти су покушале да уђу у траг хотелским резервацијама несрећних туриста - откривајући да су скоро сви путници радили за италијанске и израелске тајне службе

Недељу дана од несреће у којој је језеро прогутало брод дугачак 16 метара, све се више спекулише о томе којим су се послом ови људи окупили на северу Италије, пише "Гардијан".

Полиција која спроводи истрагу раније је потврдила да је међу 21 путником на броду осморо било запослено (тренутно или су били у пензији) у италијанској тајној служби, док је преосталих тринаесторо било повезано са израелским Мосадом. 

Међу настрадалима су били Клаудио Алонци (62) и Тицијана Барноби (53) који су радили у италијанској служби, Шимони Ерез (50) који је пензионисани агент Мосада и Ана Божкова (пореклом Рускиња) која је управљала бродом са својим мужем Клаудијом Карминатијем, против кога се води истрага и за кога медији наводе да поред италијанског течно говори и бугарски и француски. 

Како пише "Гардијан", Карминати и Божкова (која, како се истиче, није умела да плива) водили су фирму "Љубавно језеро" која је обезбеђивала услугу "крстарење и доручак" на потопљеном броду, који је иначе имао капацитет за свега 15 путника.

На броду који је регистрован у Холандији наводно се одржавала рођенданска прослава. 

Власти тренутно истражују једино скипера Карминатија и његову улогу у несрећи, али не и разлог због кога су се шпијуни окупили. 

Италијански медији су, између осталог, спекулисали да се група окупила пословно, како би чланови посаде разменили информације и документа, те да су се задржали још пар дана ради одмора након што су "Израелци пропустили свој лет", преноси британски лист.

Италијански "Коријере дела сера" је изнео теорију да су се агенти окупили како би шпијунирали руске олигархе који су наводно куповали оближње виле и хотеле преко рачуна у швајцарским банкама. Према другој теорији, израелски агенти су настојали да прикупе информације о везама иранских и италијанских компанија у индустријској зони Ломбардије. 

Kaко је открио италијански лист, скипера Клаудија Кармината нису успели да пронађу ни у једном катастру, ни у Италији ни у некој другој држави "у којој би могао да проговори француски и бугарски". 

Агенти који су преживели трагедију отпутовали ​​су већ сутрадан. Из Израела су у Милано хитно послата два пословна авиона, а није јасно где су шпијуни-туристи одседали, будући да нема трага о резервацијама смештаја.  

Цензори израелске владе накратко су блокирали извештавање о идентитету настрадалог пензионисаног агента Мосада, али су након тога потврдили његову смрт без навођења имена.

Израелска тајна служба опростила се од колеге у пензији наводећи да је посветио живот безбедности те државе.

"Мосад је изгубио драгог пријатеља, оданог и професионалног радника који је свој живот посветио безбедности државе Израел, чак и након одласка у пензију. Оплакујемо о вај губитак и делимо тугу са његовом породицом", наводи се у саопштењу. 

image