Свет

Урсула фон дер Лајен: Од кокошака до потенцијалне кандидатуре за шефицу НАТО-а

Шефица Европске комисије приводи крају свој мандат на челу те организације, а неки тврде да има амбиције да наследи Јенса Столтенберга
Урсула фон дер Лајен:  Од кокошака до потенцијалне кандидатуре за шефицу НАТО-а© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, File

У соби од 20 квадрата, без прозора, са креветом, мини тушем, сушилицом и даском за пеглањем у ћошку, живи тренутно најмоћнија жена на свету, Урсула фон дер Лајен.

"Студентски", ал' поштено, крпи крај са крајем од своје плате која, према писању "Гардијана" (са стамбеним додатком) износи 401.804 евра годишње.

Бивша лекарка која је студирала и на Лондонској школи економије, позната по својој радној етици док обавља посао шефице Европске комисије, наводи овај лист.

"Урсулу Фон дер Лајен не виђате много на пријемима у Бриселу, на свечаним приликама или дугим вечерама, једноставно зато што она проводи много времена за својим столом", каже немачки посланик десног центра Дејвид Мекалистер .

Зато реченица "кога да позовем ако желим да зовем Европу" која се приписује Хенрију Кисинџеру, годинама има исти одговор - на другој страни везе обавезно је управо Урсула, прва жена на челу Европске комисије коју је "Форбс" недавно прогласио најмоћнијом женом на свету.

"После више од 1.200 дана на челу Комисије, која формира и спроводи политику за 450 милиона Европљана, Фон дер Лајен је у последњој трећини свог мандата. Био је то буран период: преузела је дужност 2019. са амбициозним обећањима да ће се ухватити у коштац са климатском кризом, али се убрзо суочила са пандемијом која се јавља једном у веку и највећим ратом на европском тлу од 1945. године", оцењује "Гардијан" у тексту посвећеном ударној песници Европске уније.

Урсула је иначе вегетаријанка која има седморо одрасле деце. С обзиром на квадратуру станчића у коме се скупила шефица Европе, очигледно да деца не живе с њом.

Шефица Европске комисије кад год може оде и на село, где, судећи по "Гардијановој" топлој људској причи, гаји и коње, козе и кокошке. Сазнали смо и имена којима је почастила своје кокице - назване су по немачким принцезама, осим једне која се зове Ангела.

"Што је можда њена успутна почаст првој немачкој канцеларки Ангели Меркел која је и довела Фон дер Лајен у немачку владу", запажа британски лист.

Иако се приближава крају свог председничког мандата у Комисији, Фон дер Лајен није открила да ли намерава да се кандидује за други мандат. 

"Биће јој потребна подршка њене ЕПП (Европске народне странке), коју нема. Јер неки тешкаши ЕПП приватно се жале да је њена комисија превише економски интервенционистичка, превише брине о задуживању и недовољно о ​​бољој регулативи, односно агенди која често значи мање регулативе. Она нема идеологију, могла би да буде било чији председник", рекао је један члан ЕПП.

Урсулина каријера, могла би међутим, да крене у другом правцу, јер инсајдери у ЕУ спекулишу да има амбицију да постане шефица НАТО, иако место Јенса Столтенберга остаје упражњено у октобру, односно годину дана пре него што Фон дер Лајенова оконча свој мандат у Комисији.

"За сада је мало вероватно да ће се Фон дер Лајен ускоро вратити својим кокошкама", закључује "Гардијан".

image