Свет

У Москви Дан победе, у Кијеву Дан Европе уз Урсулу фон дер Лајен (ФОТО)

Док се Москва труди да одржи сећање на важну победу над фашизмом, Украјина не крије да је променила свој однос према својој историји
У Москви Дан победе, у Кијеву Дан Европе уз Урсулу фон дер Лајен (ФОТО)Getty © Sean Gallup

У тренутку када се у Москви слави Дан победе над фашизмом, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен допутовала је у Кијев.

Како би и симболички прекинуо везу са Русијом, Кијев је ове године победу у Другом светском рату обележио јуче, 8. маја, а данас обележава Дан Европе уз гошћу из Брисела.

Да је Украјина заробљена земља која мења свој однос према историји и одриче се антифашистичке борбе показала је и порука Фон дер Лајенове при доласку у Кијев.

"Лепо је вратити се у Кијев где се свакодневно бране вредности које баштинимо", написала је она, назвавши то "тако прикладним местом за прославу Дана Европе".

Председник Украјине Владимир Зеленски написао је на Телеграму да "ће од данас, 9. мај бити Дан Европе - и у Европској унији, али и у Украјини". 

"Данас се срећемо у Кијеву на овај посебан дан, јер Кијев је право место да се прослави Дан Европе. Свакога дана, храбар народ Украјине брани оне вредности које представљају основу Европске уније", рекао је Зеленски, коментаришући данашњи дан и посету Фон дер Лајенове.

Председник Русије Владимир Путин на великој паради у Москви обратио се свим почасним гостима, учесницима параде и бројним гледаоцима.

"Пред руским народом данас су поново велики изазови", истакао је председник додајући да је поново потребно бранити отаџбину.

"Било која идеологија која пропагира доминацију једне стране је опасна. То води ка расколу и изазива крвопролића. Уништава се институт породице, пропагира насиље", указао је Путин.

image
VV inauguration
banner