Свет

Ништа нису схватили: Блинкен у Саудијској Арабији поново покреће питања људских права

Амерички званичници тврде да ће Блинкенова посета укључити разговор о људским правима, али да ће се више фокусирати на обезбеђивање сарадње Саудијске Арабије поводом других приоритета
Ништа нису схватили: Блинкен у Саудијској Арабији поново покреће питања људских праваwww.globallookpress.com © IMAGO/Vesa Moilanen

Очекује се да ће државни секретар Ентони Блинкен, током своје тродневне посете Саудијској Арабији, поново покренути питања кршења људских права, саопштили су неименовани амерички званичници, иако су се наде за напредак по овом питању убрзо истопиле, преноси "Волстрит џорнал".

Блинкенова посета Ријаду започиње у уторак.

Најмање троје држављана САД, укључујући и једног 72-годишњака, који је затворен због објављених твитова који критикују Саудијску Арабију, не може да напусти земљу због забране путовања, саопштили су активисти за људска права.

Амерички званичници тврде да Саудијци не желе да дају уступке у погледу људских права. Председник Бајден је покушао да људска права стави у центар политике САД према Саудијској Арабији, након што је преузео дужност 2021. године.

Саудијски престолонаследник Мухамед бин Салман одбио је да разговара о овим питањима, а његове присталице кажу да жене у Саудијској Арабији сада имају више права, што им омогућава да учествују на музичким и спортским догађајима.

Амерички званичници тврде да ће Блинкенова посета укључити разговор о људским правима, али да ће се више фокусирати на обезбеђивање сарадње Саудијске Арабије поводом других приоритета, као што што је саудијски дипломатски споразум са Израелом, окончање рата у Јемену и обезбеђивање средстава за борбу против Исламске државе.

Најистакнутији случај кршења људских права, који је Бајденова администрација покренула са Саудијском Арабијом, јесте случај Сада Ибрахима Алмадија, 72-годишњег Американца са Флориде, који је и саудијски држављанин. Алмади је ухапшен 2021, када је дошао у Ријад да посети породицу.

Алмади је осуђен прошле године, на 19 година затвора, због оптужби за покушај дестабилизације краљевства и подржавање тероризма.

Основа за оптужбу против њега је 14 твитова, које је Алмади објавио док је живео у САД, према истраживачком центру са седиштем у Вашингтону "Иницијатива за слободу", који се фокусира на затворенике са Блиског истока и северне Африке.

Ко коме ставља прст у око?

Бајденова администрација се већ раније залагала за ослобађање Алмадија. Саудијска Арабија је ослободила Алмадија и одустала од оптужби у марту, али му је забрањено да напусти земљу, рекао је његов син Ибрахим.

Саудијски званичници одбили су да коментаришу овај случај, док амерички званичници одбијају да разговарају о конкретним случајевима.

Андреа Прасов, извршна директорка "Иницијативе за слободу", рекла је да се нада да ће Блинкен искористити посету за ослобађање свих политичких затвореника у Саудијској Арабији.

"Надам се да је ово путовање прилика да вратимо САД на страну бранитеља људских права", изјавила је Прасова.

У понедељак су рођаци петорице других затворених Саудијаца, суочени са забраном путовања, позвали Блинкена да покрене њихове случајеве пред саудијским лидерима.

Престолонаследник је прошао вишегодишњи период изолације на Западу, након што су америчке обавештајне агенције закључиле да је руководио тимом за убиство саудијског новинара и америчког држављанина Џамала Кашогија, у конзулату краљевине у Истанбулу 2018. године.

Престолонаследник је неколико пута негирао да је играо било какву улогу у Кашогијевом убиству.

Активисти оптужују Бајденову администрацију да осетљива питања људских права ставља у други план.

Сара Ли Витсон, извршна директорка америчке непрофитне организације "Демократија за арапски свет сада", изјавила је да је Саудијска Арабија под престолонаследником сузбија слободу изражавања.

"Мухамед бин Салман је гурнуо Бајдену прст у око како би јасно ставио до знања да ће радити шта год жели", рекла је Витсонова. "Као да тиме поручује Бајдену: ’Ја ћу радити шта хоћу, а ти ћеш и даље клечати и љубити мој прстен’."

 

image