Свет

"Опасни по демократију": Зашто би АФД могао да буде забрањен

Институт жели да попуни празнину у друштвеној и правној дебати о АФД-у и помогне да се подигне свест о опасности коју АФД представља у политици, држави и друштву, наводи се у анализи организације
"Опасни по демократију": Зашто би АФД могао да буде забрањенwww.globallookpress.com © Michael Reichel

Десничарска партија Алтернатива за Немачку (АФД) могла би да буде забрањена због "опасности по слободни демократски поредак", наводи се у најновијој студији Немачког института за људска права (ДИМР). 

У документу под називом "Зашто би АфД могао да буде забрањен. Препоруке држави и политици", објашњава се да је АФД достигао такав степен опасности по демократију, да би Савезни уставни суд могао да га забрани у складу са чланом 21. Устава. 

Поменути Институт је организација за људска права са седиштем у Берлину која се финансира из буџета немачког Бундестага, а наводе да су до таквих закључака дошли испитивањем програма странке, као и изјава челника и изабраних функционера.

"Институт овом анализом жели да попуни празнину у друштвеној и правној дебати о АФД-у и помогне да се подигне свест о опасности коју АФД представља у политици, држави и друштву", истиче се у документу. 

Додаје се да АФД жели да укине слободни демократски основни поредак и да је, по свом програму, у питању десничарска екстремистичка партија, која има за циљ да укине гаранцију људског достојанства садржану у члану 1. став 1. Устава. 

Поред тога, у партији је све више прихваћено крило које предводи Бјорн Хоке, а које се заснива на "тиранији националсоцијализма".

"Забрана странке је одговорност Савезног уставног суда, који може да интервенише само ако они који имају право да поднесу захтев – Бундестаг, Бундесрат или Савезна влада – поднесу захтев за забрану", упозорава ДИМР.

Одлука о томе да ли ће такав захтев бити поднет, зависи од многих фактора, укључујући и политичке. Али чак и да такав захтев буде поднет, опасности коју АФД представља може се супротставити само недвосмисленим дистанцирањем од АФД-а на савезном, државном и локалном нивоу.

"Такво разграничење тренутно не постоји у целости, што посебно може да се примети на општинском нивоу", тврди Институт.

Иначе, владајућа "Семафор коалиција" све више губи популарност у Немачкој, а Алтернатива за Немачку се, према најновијим истраживањима јавног мњења, попела на друго место по популарности и скоро се изједначила са владајућим Социјалдемократама (СПД).

Овакав успех АФД-а је дуго био незамислив, међутим, када би се сада расписали парламентарни избори та странка би добила 18 одсто гласова, показују резултати најновијег истраживања које свакога месеца спроводи институт Инфратест-димап за јавни сервис АРД.

image