Свет

Најновија анкета: АфД друга партија у Немачкој, јачи од сваке чланице владајуће коалиције

Пораст популарности немачке десничарске партије АфД изазвао је раздор и узајамне оптужбе међу немачким странкама
Најновија анкета: АфД друга партија у Немачкој, јачи од сваке чланице владајуће коалицијеGetty © Sean Gallup

Алтернатива за Немачку (АфД) се, према најновијим истраживањима јавног мњења, попела на друго место по популарности и скоро се изједначила са владајућим Социјалдемократама (СПД).

Овакав успех АфД-а је дуго био незамислив, међутим, када би се сада расписали парламентарни избори та странка би добила 18 одсто гласова, показују резултати најновијег истраживања које свакога месеца спроводи институт Инфратест-димап за јавни сервис АРД.

Председник опозиционе Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Фридрих Мерц тврди да је за успех АфД-а крива влада.

"Да имамо владу која добро ради АфД не би била на 18 одсто. Грађани Немачке су сити такве власти и зато сада себи дају одушка на овај начин", изјавио је Мерц на телевизији ЗДФ и упутио посебне критике странци Зелени.

Ипак, Мерц је поручио да неће сарађивати са АфД-ом коју је назвао антисемитском странком, непријатељски настројеном према странцима.

"Све док сам ја председник ЦДУ, неће бити никакве сарадње с том странком", рекао је Мерц.

Пораст популарности немачке десничарске партије АфД изазвао је раздор и узајамне оптужбе међу немачким странкама.

Опозициона ЦДУ оптужује немачку коалициону владу (СПД, Зелени, ФДП) за успон десничара, али канцелар Олаф Шолц одбацује те тврдње и указује да такве десничарске тенденције постоје и у другим земљама, наводи "Дојче веле".

image