Свет

Мађарска и Грчка чврсто уз Русију: Стоп 11. пакету санкција

Атина и Будимпешта траже искључење појединих компанија са листе оних које подржавају напоре Москве да превазиђе санкције Запада
Мађарска и Грчка чврсто уз Русију: Стоп 11. пакету санкцијаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Грчка и Мађарска блокирале су на састанку Комитета сталних представника ЕУ нови нацрт 11. пакета санкција Русији, јавља белгијски ТВ канал "РТБФ". 

Наводи се да Атина и Будимпешта траже искључење појединих компанија са листе оних које подржавају напоре Русије да превазиђе санкције Запада.

Наиме, лист "Политико" раније је пренео да је Мађарска, добила подршку Грчке у свом скептицизму према антируским санкцијама.

Ово је, наводно, изазвало и тензије на састанку министара иностраних послова ЕУ, где је немачка министарка иностраних послова Аналена Бербок Мађарску директно критиковала.

Лист наводи да амбасадори ЕУ нису успели да постигну договор о нацрту 11. пакета санкција Русији, као и да планирају да се врате на расправу о предлозима 14. јуна.

Грчка се раније нашла "на тапету" на састанку амбасадора ЕУ, изјавила су четворица дипломата, додајући да је Атина одбила изнете сугестије о заобилажењу санкција. 

"Грчка је поновила да, уколико постоје конкретни докази о кршењу санкција, на њих треба скренути пажњу дотичним државама чланицама, на техничком нивоу, како би се то адекватно истражило и потом предузеле одговарајуће мере", саопштио је један европски дипломата наводећи да су на украјинском списку грчке компаније оптужене као "међународни спонзори рата", иако не крше рестриктивне мере против Русије.

Додаје се да Атина жели да украјинске власти уклоне један број грчких компанија са листе "спонзора рата" пре него што одобре нови пакет санкција Русији.

image