Свет

Будимпешта добила "појачање": И Атина против антируских санкција

Мађарска и Грчка неће пристати на увођење нових блокада Русији, док Кијев њихове компаније не скине са списка "спонзора рата"
Будимпешта добила "појачање": И Атина против антируских санкција© Matt Cardy/Getty Images

Будимпешта је, судећи према писању "Политика", добила подршку Атине у свом скептицизму према антируским санкцијама.

Зато једанаести пакет забрана за Русију неће бити тако лако одобрити, будући да су Грчка и Мађарска своју сагласност условиле, тражећи да се са листе компанија "спонзора рата" коју је Кијев саставио, избришу њихове фирме.

"Иако ова питања обично нису повезана, Мађарска и Грчка користе пакет санкција као политичку полугу да скину своје компаније са украјинске листе", пише "Политико", позивајући се на тврдње петоро европских дипломата.

Ово је, наводно, изазвало и тензије на састанку министара иностраних послова ЕУ раније ове недеље, где је немачка министарка иностраних послова Аналена Бербок Мађарску директно критиковала.

Грчка се "на тапету" нашла на састанку амбасадора ЕУ у среду, изјавила су четворица дипломата, додајући да је Атина одбила изнете сугестије о заобилажењу санкција. 

"Грчка је поновила да, уколико постоје конкретни докази о кршењу санкција, на њих треба скренути пажњу дотичним државама чланицама, на техничком нивоу, како би се то адекватно истражило и потом предузеле одговарајуће мере", саопштио је један европски дипломата наводећи да су на украјинском списку грчке компаније оптужене као "међународни спонзори рата", иако не крше рестриктивне мере против Русије.

Други дипломата ЕУ је рекао, поводом ове листе, да, иако саосећају са грчким ставом, "питање је колико то штети њиховој економији".

"Немамо проблем са њиховом позицијом, али независно од тога, наравно, желимо следећи пакет санкција", навео је он.

Жозеп Борељ, највиши дипломата ЕУ, већ је обећао да ће тај савез превазићи разлике по питању украјинског списка "спонзора рата".

Званичници ЕУ, после свега овога, како "Политико" констатује, "другачије гледају на Атину и Будимпешту".

"Ниво фрустрације Будимпештом је много већи, с обзиром на то да је њена проруска и прокинеска линија често спречавала ЕУ да постигне једногласност о изјавама о Москви и Пекингу. Мађарска такође блокира одобрење осме транше новца ЕУ за надокнаду војне помоћи Украјини", наводи овај медиј.

Нова верзија пакета санкција у коју је "Политико" имао увид, иначе разјашњава неке "техникалије" у вези са ослобађањем замрзнутих средстава, а појашњава се и да се казахстанска нафта и даље може слати нафтоводом "Дружба" у Европу. 

Додаје и, у поређењу са претходном верзијом нацрта санкција, више од 50 руских компанија за које власти ЕУ не могу да дозволе трансфер робе и технологије двоструке намене.

На овонедељном састанку Немачка и друге државе биле су скептичне у погледу именовања тих фирми, односно таргетирања земља које сарађују с Русијом, јер се плаше да би то нашкодило дипломатским односима или "гурнуло" те државе управо у загрљај Русије или Кине.

image