Свет

"Политико": Ипак не могу без Русије, ЕУ без договора о забрани увоза гаса у 11. пакету санкција

Иако се о томе дискутовало, предлог не укључује затварање гасовода за природни гас који је Кремљ престао да испоручује након почетка конфликта у Украјини
"Политико": Ипак не могу без Русије, ЕУ без договора о забрани увоза гаса у 11. пакету санкцијаwww.globallookpress.com © James Arthur Gekiere

Нови нацрт 11. пакета санкција, који је у уторак, уочи састанка амбасадора држава чланица ЕУ, припремила Европска комисија, није довео до договора о предстојећим мерама против Русије.

Нова верзија пакета, у коју је "Политико" имао увид, укључује неке измене у предлогу Комисије да се казне треће земље уколико заобиђу антируске санкције, што је проблематично за многе чланице ЕУ. Пре него што се предложе казне за треће земље, нови текст пакета наглашава да "треба размотрити алтернативне мере", на пример санкционисање појединачних компанија или ентитета.

ЕУ вероватно неће потпуно затворити гасоводе за природни гас који је Кремљ престао да испоручује након почетка конфликта у Украјини, иако се о томе дискутовало на самиту Г7 у Хирошими, саопштиле су дипломате за "Политико".

Земље Г7 размишљају о мерама којима би забраниле државама, попут Немачке и Пољске, да обнове увоз природног гаса из Русије, чак и ако Кремљ одлучи да поново одобри извоз. То би требало да прихвате и чланице Г7, попут Немачке и Италије, које имају заједничке гасоводе са Русијом.

Званичници и аналитичари ЕУ кажу да не постоји консензус ни о овој идеји.

Постоје и неке измене у поморским мерама, које циљају на такозвану флоту у сенци танкера који превозе руску нафту. Грчка и Малта имају дилеме о овим мерама, Мађарска их одбацује, а бројне државе ЕУ тим поводом деле забринутост.

Амбасадори ЕУ ће следеће недеље, у среду, поново разговарати о новом пакету, изјавила су тројица дипломата ЕУ. Иако се дискусије споро одвијају, дипломате тврде да су и даље оптимисти да ће мере бити усвојене, мада, како наглашава "Политико", остаје питање колико ће усвојена верзија бити разводњена.

image
VV inauguration
banner