Свет

Британска војска је преслаба за борбу у европском рату

Стручњаци кажу да недавно повећање потрошње за одбрану од 12,7 милијарди евра није довољно
Британска војска је преслаба за борбу у европском ратуGetty © Matt Cardy/Getty Images

Оружане снаге Велике Британије преслабе су да би се бориле против Русије и не могу да се ослоне на Сједињене Америчке Државе у случају сукоба у Европи, речено је британским посланицима, пише "Тајмс".

Војни стручњаци упозоравају да Велика Британија мора да појача производњу муниције како би се припремила за "прозор рањивости" у периоду од 2026. до 2028. године, када би, како тврде, пажњу САД могла да одвуче Кина нападом на Тајван.

Истичу да недавно повећање потрошње за одбрану од 12,7 милијарди евра није довољно и да би министри морали да донесу одлуку о издвајању три одсто БДП-а за војску, ако желе да Оружане снаге буду спремне за борбу у Европи касније у току ове деценије.

Војни историчар на Краљевском колеџу у Лондону Сајмон Англим рекао је Комитету за одбрану да британска војска може да постави само једну, недовољно јаку, дивизију састављену од две бригаде. Пољска би, на пример, упоредио је Англим, могла да обезбеди четири дивизије, а Турска пет.

"Изгледа да је главна претпоставка да сада нећемо морати да водимо велики рат, а и нисмо спремни за то", додао је Англим.

Он је довео у питање одлуку министра одбране Бена Воласа да се број главних борбених тенкова смањи са 227 на 148 и да број војника смањи на 73.000 војника.

Оцењује да дани "масовних тенковских борби на европском континенту дефинитивно нису завршени и да су сви сајбер ударци и управљање информацијама потпуно ирелевантни ако немате снаге које контролишу тло".

Професор Џастин Бронк каже да одлуке о војним набавкама морају бити донете сада како би се Велика Британија припремила за претње касније током деценије.

Он наводи да ће председник Русије Владимир путин "највероватније тестирати посвећеност НАТО-а члану 5 када САД буду преко главе у Индо-Пацифику".

"Пентагон процењује да ће Кина мислити да је спремна да изврши инвазију на Тајван или покрене било који други сукоб унутар првог ланца острва око 2027. године", додаје Бронк који истиче да Американци, ако буду окупирани у Азији, неће моћи да помогну Европи.

"Питао бих људе у Британији - да ли бисте се осећали сигурно против Русије у Европи, с обзиром да ће они наставити да мобилизацију дуго након што украјинске борбе престану, и ако Сједињене Државе не дођу да нас спасу", казао је Бронк.

image