Свет

"Гардијан": Спрема се улазак НАТО трупа у Украјину?

Мислим да би Пољаци озбиљно размотрили улазак у земљу и формирање коалиције добровољаца ако Украјина не добије ништа у Вилњусу, рекао је бивши секретар НАТО и актуелни саветник Зеленског Андерс Фог Расмусен
"Гардијан": Спрема се улазак НАТО трупа у Украјину?Getty © Sean Gallup/Getty Images

Бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен изјавио је да би неке чланице Алијансе могле добровољно послати војнике у Украјину, ако Кијев не добије гаранције о широком спектру питања на предстојећем скупу блока који ће бити одржан у јулу у Виљнусу у Литванији.

Расмусен, који је сада саветник украјинског председника Владимира Зеленског и који је сарађивао са његовим претходником Петром Порошенком, рекао је да Кијеву треба дати писмене гаранције пре него што се лидери НАТО-а састану следећег месеца, укључујући размену обавештајних података са Западом, трансфер оружја и заједничке војне вежбе.

"Ако НАТО не може да се договори о конкретној мапи пута за Украјину, постоји јасна могућност да неке земље појединачно предузму акцију", рекао је он у среду, преноси "Гардијан".

Како је Расмусен оценио, Пољска би могла бити једна од тих земаља.

"Мислим да би Пољаци озбиљно размотрили улазак у земљу и формирање коалиције добровољаца ако Украјина не добије ништа у Вилњусу", рекао је он.

Расмусен је, након пропутовања Европом и САД, током којег је покушао да оснажи војну подршку Украјини, тврдио да би размештање страних трупа у Украјини било у складу са међународним законом ако Кијев то затражи.

Актуелни генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг недавно је потврдио да ће се у Виљнусу разматрати одређени степен безбедносних гаранција за Украјину, али је нагласио да се пуне гаранције могу понудити само чланицама Алијансе.

Блок је први пут обећао да ће Украјини одобрити чланство још 2008. године, а Кијев је званично поднео захтев за придруживање прошлог септембра, иако од тада питање украјинског чланства није значајно узнапредовало.

Неколико НАТО чланица постале су ватрени поборници чланства Украјине у блоку и позивају друге западне земље да дефинишу јасан пут Кијева ка чланству.

Група источноевропских чланица позната као "Букурештанска деветорка" је раније ове недеље издала саопштење у коме позива блок да у Виљнусу "покрене нову политичку трасу која ће довести до чланства Украјине у НАТО-у" и да се одлучи за "робуснији, вишегодишњи и свеобухватнији пакет подршке" за Кијев.

Иако је из Вашингтона у више наврата потврђивано да ће се Украјина једног дана придружити Алијанси, САД посвећују више пажње актуелном сукобу са Русијом, надајући се да ће питање чланства Кијева решити касније.

Међутим, америчка амбасадорка при НАТО-у Џулијан Смит рекла је за "Гардијан" у среду да званичници сада "разматрају низ опција за сигнализирање украјинског напретка у односима са НАТО-ом", иако није прецизирала шта би то могло да подразумева.

Русија је, са друге стране, у више наврата истакла да источна експанзија НАТО-а угрожава њену безбедност, док су напори за наоружавање Украјине и пре ескалације сукоба наведени као један од разлога за покретање Специјалне војне операције у фебруару 2022.

Москва је такође навела да украјинска војна неутралност представља кључни услов за дуготрајан мир.

image