Свет

Британски министар о нападу на Каховку: Прерано је за процене, али криви су Руси

Упитан за упаде оружаних група из Украјине у Русију, а за које Кијев тврди да није одговоран, Џејмс Клеверли је рекао да је на Кијеву да одлучи како ће да се брани
Британски министар о нападу на Каховку: Прерано је за процене, али криви су Руси© Tanjug/Valentyn Ogirenko/Pool photo via AP

Прерано је да се доносе одређеније процене детаља у вези са нападом на брану Каховка, али то се догодило због "руске инвазије", изјавио је министар спољних послова Велике Британије Џејмс Клеверли.

Он се налази у посети Украјини, а у месту Хребелки, где је пратио процес деминирања, прокоментарисао је за Ројтерс да је чуо извештаје о уништењу бране у јужном делу Украјине под руском контролом. Агенција наводи да Русија и Украјина размењују међусобне оптужбе за одговорност за напад, истичући да је реч о намерном удару.

"Чуо сам за експлозије на брани и ризике од поплава. Прерано је процењивати детаље, али треба запамтити да је једини разлог због чега је до тога дошло то што је Русија започела ничим изазвану инвазију на Украјину", рекао је Клеверли.

Он је додао да ће Британија наставити да прати и процењује ситуацију, али да је "најбоље што Русија сада може да уради да повуче одмах своје трупе".

Приликом посете Украјини, током које се састао с председником Владимиром Зеленским и шефом дипломатије Дмитријем Кулебом, Клеверли је поновио подршку Лондона Кијеву у, како је навео, одбрани против Русије, уверавајући да ће Британија наставити да пружа помоћ Украјини у оружју које јој је потребно.

Упитан за упаде у Русију у којој су наоружане групе прешле из Украјине у Русију у западним пограничним подручјима, Клеверли је рекао да је на Кијеву да одлучи како ће да се брани.

Украјина је одбацила одговорност за нападе у региону Белгорода, подсећа Ројтерс.

"Одлуке о томе како Украјина води своју самоодбрану су одлуке украјинског руководства", истакао је британски министар.

Он је додао да нема несагласности између Британије и Сједињених Америчких Држава око обезбеђивања оружја Украјини, након што је Лондон послао Кијеву ракете дугог домета "сторм шедоу" које имају могућност да погоде територију Русије.

"Све земље ставиле су ограничења на опрему коју су послале. У већини случајева, то значи да опрема може да се користи унутар украјинске територије", рекао је Клеверли, додајући да је по том питању позиција САД и Британије иста.

image