Свет

Забрана Алтернативе за Немачку била би фатална?

У уредничком коментару који је објавио "Франкфуртер алгемајне цајтунг", истиче се да би забрана Алтернативе за Немачку била доказ неспособности странака да се политичким средствима обрачунају са овом партијом
Забрана Алтернативе за Немачку била би фатална?© Photo by Jens Schlueter/Getty Images

Растућа популарност десничарске Алтернативе за Немачку (АФД) угрожава најјаче партије Бундестага, а као противотров у последње време се све чешће помиње и забрана ове партије, која би, ипак, према оцени члана уредништва "Франкфуртер алгемајне цајтунга" Филипа Епелшајма - могла да буде фатална.

У коментару објављеном на сајту овог листа подсећа се да је Немачки институт за људска права саопштио да постоје предуслови за забрану странке.

Документ под називом "Зашто би АфД могао да буде забрањен. Препоруке држави и политици", наиме, објашњава да је АФД достигао такав степен "опасности по демократију", да би Савезни уставни суд могао да га забрани у складу са чланом 21. Устава. 

Томе би се, како примећује Епелшајм, посебно обрадовали Зелени. Зар није њихова председница Рикарда Ланг још у септембру тражиа да забрана АФД не сме да буде табу?

"Једини проблем је, осим што забрана на крају и није тако лака, постоји још много добрих разлога који говоре против ње. Управо сада, у време када АфД добија све популарност, она би била чак и фатална", истиче уредник "Франкфуртер алгемајне цајтунга".

Ако би до тога заиста дошло, упозорава Епелшајм, стекао би се утисак да су друге странке биле немоћне да себи помогну на неки друг начин.

Уједно, оцењује он, било би то и признање њиховог неуспеха да се са политичким средствима обрачунају са АФД и врате људе који су се из "страха, резигнације и протеста окренули десним популистима".

"Забрана би само подстакла горчину и бес у земљи, што би на крају популистима ишло на руку. На срећу, то су препознали и Унија, Странка слободних демократа, Социјалдемократска партија Немачке, па чак и Левица. И сада само треба да смисле како да поново на своју страну привуку људе у земљи", закључује Филип Епелшајм.

image