Србија и Балкан

Немачки посланик охрабрује Србе: Останите доследни, Косово је Србија

"Етноцентрични шовинизам" Аљбина Куртија не би требало толерисати у Европи, каже портпарол АФД-а Петр Бистрон
Немачки посланик охрабрује Србе: Останите доследни, Косово је Србијаwww.globallookpress.com © Ddp Images/Keystone Press Agency

Портпарол за спољнополитичка питања Алтернативе за Немачку (АфД), посланик у Бундестагу Петр Бистрон поручио је да је признање Косова била грешка, као и једнострана подршка Запада Приштини.

Бистрон је у интервјуу за "Косово онлајн" оценио као неприкладан покушај премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да Србе прикаже као "вазале Русије", а Албанце као жртве, додајући да његов "етноцентрични шовинизам" не би требало толерисати у Европи.

"Куртијев покушај да демонизује Србе и прикаже их као вазале Русије, а Албанце на Косову као жртве је неприкладан. Међутим, то одговара уобичајеном наративу у земљама у којима доминирају Сједињене Америчке Државе: свако ко стане на пут америчким интересима тренутно се дискредитује као агент Москве. Етноцентрични шовинизам који практикује Курти не би требало толерисати на европској политичкој сцени, а камоли да га подржава било која европска влада", наводи Бистрон.

Србима на КиМ поручио је да буду уздржани на протестима, али и непопустљиви у политичким захтевима.

"У праву су. НАТО бомбардовање Југославије било је неправда. Насилно отцепљење покрајине Косово од територије Југославије било је неправда. Нешто што је створено из неправде не може дуго да опстане. Останите доследни. Косово је Србија", нагласио је.

Истиче да је дијалог, у принципу, увек могућ, али да се дијалог на КиМ под посредовањем Европске уније, може се сматрати неуспехом, јер Приштина споразуме који су постигнути није поштовала и спроводила.

"ЕУ се још једном показала немоћном. Сасвим је јасно да Срби желе Заједницу српских општина као својеврсног гаранта својих права. Без овог удружења биће тешко водити преговоре. ЕУ мора да смисли нову стратегију и, ако је потребно, прибегне санкцијама. Не може проћи без последица да Приштина десет година одбија да поштује постигнуте договоре, као у случају ЗСО", додаје Бистрон.

На питање зашто Немачка ћути када су француски председник Емануел Макрон, па и САД, осудили поступке Приштине и јасно рекли да је само Курти одговоран за нову ескалацију, каже да "Французи имају суштински другачији поглед на Балкан од немачке владе.

"Французи су против проширења ЕУ на земље Западног Балкана, Немци то гурају, колика год била цена. У Берлину људи често затварају очи пред стварношћу, једноставно игноришући чињенице које се не уклапају у концепт. Свима је јасно да је регион и даље буре барута, а такво је некада изазвало светски рат. Али у Берлину се 'бунца' око 'смиривања ситуације'. Сада видимо колико је 'мирна' ситуација", закључио је немачки политичар.

image