Свет

Сноуден о оптужници против Трампа: Такве ствари у Вашингтону обично пролазе некажњено

Едвард Сноуден каже да је погрешно руковање државним документима уобичајено у Вашингтону
Сноуден о оптужници против Трампа: Такве ствари у Вашингтону обично пролазе некажњеноwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski/ZUMAPRESS.com

Бивши председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп саопштио је да је против њега подигнута оптужница за погрешно руковање документима, које је задржао након што је напустио Белу кућу у јануару 2021. године и да ће у судници у Мајамију морати да се појави следећег уторка.

Некадашњи саветник ЦИА Едвард Сноуден, коментаришући овај случај, рекао је да је погрешно руковање државним документима уобичајено у Вашингтону и да такво понашање обично пролази некажњено.

"Шалу на страну, није погрешно рећи да је оптужница против Доналда Трампа за погрешно руковање поверљивим документима случај селективног кривичног гоњења", наводи Сноуден.

Према његовим речима, тајне су у великој мери "валута Вашингтона", а Трамп није једини који је у њима учествовао, већ је био "најмање грациозан".

Сноуден, који је пре десет година у јавност изнео тајна документа која су показала постојање великог броја тајних пројеката надзора у САД, рекао је да Трамп "није успео да поправи систем који се сада вратио да га прогони".

"Тешко је сажаљевати човека који је имао четири године у Белој кући да реформише тај покварени систем, а америчкој јавности наштетило је што то није урадио", написао је Сноуден на Твитеру.

Трамп се, иначе гони по истом Закону о шпијунажи, који је Вашингтон применио против Сноудена и суоснивача Викиликса Џулијана Асанжа, које је Трамп, као председник, одбио да помилује.

Сноуден је, у намери да укаже на иронију Трампове најновије правне невоље, искористио речи из Библије: "Тада му Исус рече: Врати свој мач на његово место, јер ко се лати мача, од мача ће погинути".

image