Свет

Против Трампа подигнута оптужница у 37 тачака

Како се наводи у оптужници, ти документи укључују неке од најосетљивијих америчких војних тајни, укључујући податке о нуклеарном програму и потенцијалним слабим тачкама у случају напада
Против Трампа подигнута оптужница у 37 тачака© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Некадашњи амерички председник Доналд Трамп суочиће се са оптужницом у 37 тачака које укључују неовлашћено руковање класификованим документима и заверу са циљем ометања правде након што је напустио Белу кућу 2021. године, преноси Ројтерс.

Министарство правде САД објавило је оптужницу након турбулентног дана, током ког су два Трампова адвоката дала отказ, а оптужница је поднета и против једног од његових бивших помоћника.

Оптужница га терети за неадекватно руковање поверљивим документима након што му је истекао председнички мандат.

Како се наводи, спорни документи подразумевају неке од најосетљивијих америчких војних тајни, укључујући податке о нуклеарном програму и потенцијалним слабостима САД у случају напада. 

Трамп би требало да се на суду у Мајамију појави у уторак, дан пре свог 77. рођендана.

Материјали потичу из Пентагона, ЦИА, Националне безбедносне агенције и других других обавештајних агенција, преноси Ројтерс.

У оптужници пише да је Трамп "другој особи показао документ Министарства одбране који је описан као 'план напада' на другу државу".

Таква оптужница против некадашњег председника САД, који је најавио нову председничку кандидатуру, незапамћена је у америчкој историји.

Истражитељи су у Трамповој кући у Мар-а-Лагу, у Палм Бичу, прошле године запленили око 13.000 докумената. Стотинак њих је било означено као "поверљиво", иако је су Трампови адвокати тврдили да су сви класификовани документи врачени влади.

"Ја сам невин човек", написао је некадашњи председник на својој друштвеној мрежи Трут соушл (Truth Social).

Трамп је раније рекао да је декласификовао те документе пре него што је напустио Белу кућу, али његови адвокати нису употребили тај аргумент на суду.

Си-Ен-Ен је у петак пренео да је Трамп, након што је напустио функцију председника, рекао да је задржао одређене класификоване војне информације.

Трамп је раније објавио да су двојица његових адвоката, Џон Раули и Тим Трасти, дали отказе из и даље непознатих разлога.

"Јутрос смо предали наше оставке председнику Трампу. Била нам је част што смо провели годину дана бранећи га и уверени смо да ће бити ослобођен", написали су они у саопштењу.

Судски процес не спречава Трампа да води кампању за председничке изборе 2024. године, као ни да преузме функцију председника уколико на њима буде победио.

Стручњаци сматрају да нема основа да се он спречи да преузме дужност чак и ако би био осуђен и послат у затвор, пише Ројтерс.

Трампове невоље са законом нису утицале на његову популарност међу републиканцима, показују резултати Ројтерсовог истраживања јавног мњења.

Већина Трампових републиканских ривала стало је у његову одбрану, тврдећи да је процес против њега политички мотивисан.

image
VV inauguration
banner