Свет

Си-Ен-Ен: Украјина остала без 16 америчких борбених возила

У последњих неколико дана 16 "бредлија" је уништено или оштећено и напуштено током борби
Си-Ен-Ен: Украјина остала без 16 америчких борбених возилаwww.globallookpress.com © © IMAGO

Украјина је у последњих неколико дана изгубила 16 борбених возила која је добила од Сједињених Америчких Држава, показују обавештајне анализе, а како се додаје ради се о возилима "бредли" која су уништена или оштећена и остављена.

Оштећена и уништена возила представљају 15 одсто од укупно 109 борбених возила које је Вашингтон послао Кијеву, пренео је Си-Ен-Ен позивајући се на податке холандског сајта који анализира обавештајне податке "Орикс".

Министарство одбране Руске федерације такође је саопштило да је руска војска уништила више украјинских борбених возила у региону Запорожја, али није прецизирано о којим се возилима ради.

"Бредли" се углавном креће на гусеницама, користи се за транспорт и може да превози око 10 војника у борбу пружајући ватрену подршку.

Подсећа се да када је првих 60 возила испоручено Украјини, потпуковник америчке војске Ребека Данђело, командант 841. транспортног батаљона војске, рекла је да ће оклопна возила бити важна за офанзивне операције Кијева, као и да ће помоћи да се врате изгубљене територије опремом која је иста или боља од руске.

Међутим, пензионисани генерал Џејмс Маркс, Си-Ен-Ен-ов војни аналитичар рекао је тада да ће "бредлијима" бити потребна одговарајућа мешавина других капацитета како би били ефикасни, попут ваздушне подршке, артиљерије дугог домета и добрих обавештајних података.

image