Свет

Страх од Руса: Американци скидају осетљиву опрему са тенкова

Компликација у вези са слањем тенкова "Абрамс" у Украјину, кажу званичници и стручњаци, је у вероватноћи да ће неки пасти у руке Русије на бојном пољу
Страх од Руса: Американци скидају осетљиву опрему са тенкова© Tanjug/Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva via AP

Украјинци су успели да убеде Америку да им пошаље своје најсмртоносније оклопно возило – тенкове "абрамс", али она неће бити скоро употребљена у Украјини.

Разлог је тај што се тенкови модификују како би се уклонила осетљива технологија која би могла да падне у руке руских снага, пише Ју-Ес-Еј тудеј.

Како наводе у Вашингтону, то је неопходна мера предострожности у случају да Руси заробе једно од возила и искористе их за обавештајне податке, рекли су амерички званичници и војни стручњаци.

"То може, али не мора да представља прилику за Русију да изврши тестирање на тенку и да тражи недостатке", рекао је Колин Смит, експерт за руску војску у РАНД корпорацији.

Као и у случају осталог оружја, америчка влада шаље смањене верзије својих тенкова страним државама. Пентагон задржава своје врхунско војно наоружање за америчке трупе.

Компликација у вези са слањем тенкова "абрамс" у Украјину, кажу званичници и стручњаци, је у вероватноћи да ће неки пасти у руке Русије на бојном пољу.

Тенкови су на брзом путу за Украјину, али могу потрајати године да се преправи велики систем наоружања као што је тенк.

У међувремену, Украјинци ће тренирати на тенковима сличним онима који се за њих преправљају у Сједињеним Америчким Државама.

Тенкови "абрамс" ће Украјини дати предност, али то неће бити одлучујуће, рекао је прошлог месеца на састанку украјинских савезника у Немачкој амерички генерал Марк Мили.

image