Свет

Украјина очајнички тражи још "леопарда": Сваки може бити "злата вредан"

Бивши украјински амбасадор се није зауставио на тенковима, тражио је од Немачке додатних 60 пешадијских борбених возила типа "мардер", а поновио је и свој ранији захтев Берлину да обезбеди крстареће ракете "таурус"
Украјина очајнички тражи још "леопарда": Сваки може бити "злата вредан"www.globallookpress.com © Thomas Imo/PHOTOTHEK

Након што је сабрао прве губитке након недавно започете "велике украјинске офанзиве", заменик украјинског министра спољних послова и бивши амбасадор у Берлину Андреј Мељник затражио је од Немачке још тенкова.

Украјини је потребно још тенкова "леопард 2", које би Немачка могла да испоручи Кијеву, а да не угрози сопствену одбрамбену способност, казао је Мељник у интервјуу за "Тагесшпиегел".

"Украјинској војсци је очајнички потребан много већи број западних тенкова, борбених возила пешадије и других оклопних возила", објаснио је Мељник који је сигуран да 18 "леопарда", које је Украјина добила, може "да се утростручи без претње по одбрамбену способност Немачке" која има више од 300 тенкова.

"Сваки немачки тенк је буквално злата вредан за одлучујућу офанзиву", нагласио је он.

Није се зауставио на тенковима, тражио је од Немачке додатних 60 пешадијских борбених возила типа "мардер", а поновио је и свој ранији захтев Берлину да обезбеди крстареће ракете "таурус" и помогне у изградњи моћних украјинских ваздушних снага.

Украјина чека "стратешку одлуку Немачке о активном учешћу у коалицији борбених авиона како би се украјинским пилотима дала могућност да се обучавају на авионима 'еурофајтер' и како би обезбедила више од 130 авиона".

Како је саопштено, немачка влада тренутно не размишља о снабдевању Украјине крстарећим ракетама дугог домета "таурус", преносе "РИА Новости".

Истовремено, руска војска успева да одговори и ликвидира непријатељско оружје са Запада, које Украјина користи у борби. Тако је руско Министарство одбране ове суботе известило да су четири "леопарда" и пет "бредлија" уништена на јужнодоњецком и запрошком правцу фронта.

"Руски борци су одбили непријатељске нападе", саопштило је Министарство одбране.

Украјина је, у оквиру такозване "тенковске коалиције" од западних земаља добила више од 50 немачких тенкова укупно, а њих 18 је било из залиха Бундесвера. Немачко Министарство економије је у фебруару одобрило извоз у Украјину до 178 тенкова "леопард 1А5".

Руски председник Владимир Путин рекао је у петак да украјинске трупе нису постигле своје циљеве ни у једном сектору због храбрости руских војника и правилне организације трупа.

Сви офанзивни покушаји Кијева су пропали, нагласио је Путин.

Русија је раније послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини и дефинисала западно оружје као легитимну мету.

image