Русија

Министарство одбране РФ: Успешно одбијена украјинска офанзива у пет позиција на фронту

Напади су одбијени у правцу Јужног Доњецка, Кијев није успео да оствари своје планове, поручују из Москве
Министарство одбране РФ: Успешно одбијена украјинска офанзива у пет позиција на фронтуwww.globallookpress.com © Mykhaylo Palinchak

Војска Русије успешно је одбила велику офанзиву Украјине у пет позиција на фронту, рекао је данас званични представник руског Министарства одбране генерал-пуковник Игор Конашенков. 

Према његовим речима, напади су се десили у правцу Јужног Доњецка, за који је Кијев сматрао да је слаба тачка руске војске, а ради се о акцијама Оружаних снага Украјине од јуче, 4. јуна, које су почеле у јутарњим сатима. 

"Противник није спровео у дело своје задатке и није остварио успех", рекао је Конашенков данас.

Медији су раније преносили да је за потребе офанзиве Кијев активирао и 23. и 31. механизовану бригаду из стратешких резерви Оружаних снага Украјине.

Према последњим информацијама руског министарства, Украјина је искористила 6 механизованих и 2 тенковска батаљона. Ипак, руска војска успела је да ликвидира више од 250 војника Оружаних снага Украјине и уништи 16 тенкова, 21 борбено оклопно возило и три борбена аутомобила пешадије.

Командант здружене групе снага у Украјини Валериј Герасимов, који је уједно и начелник Генералштаба, у тренутку борби се налазио у једном од командних центара на првој линији фронта.

Офанзива је почела дан након што је председник Украјине Владимир Зеленски изјавио да је Украјина спремна за напад.

image
VV inauguration
banner