Свет

Тврд орах: САД дозволиле произвођачима чипова из Кореје и Тајвана да послују у Кини

Америчке мере контроле извоза које имају за циљ "обуздавање" Пекинга показале су се као проблематичне
Тврд орах: САД дозволиле произвођачима чипова из Кореје и Тајвана да послују у КиниGetty © Justin Sullivan / Staff

Америчка администрација дозволиће врхунским произвођачима полупроводника из Јужне Кореје и Тајвана да одрже и прошире своје постојеће операције производње чипова у Кини без последица из САД, пише "Волстрит џорнал" позивајући се на високог званичника Министарства трговине.

Неки аналитичари кажу да ће тај потез ослабити америчку контролу извоза осмишљену да успори технолошки напредак Кине.

Алан Естевез, подсекретар за трговину за индустрију и безбедност, рекао је на једном скупу произвођача полупроводника да администрација Џозефа Бајдена намерава да прошири постојеће изузеће од америчке политике контроле извоза која је осмишљена да ограничи компаније да продају Кини чипове и опрему за њихову производњу.

Прошлог октобра, САД су увеле ограничења на кинески сектор полупроводника, али су такође обезбедиле једногодишње изузеће за неколико компанија из Јужне Кореје и са Тајвана које су уложиле милијарде долара у изградњу фабрика у Кини.

Та изузећа истичу у октобру, а Естевез је на састанку Удружења индустрије полупроводника, рекао да ће изузеци бити обновљени у догледној будућности, тврде учесници скупа.

Одлука о изузећу показује да су покушаји америчких власти да се Кина изолује од високотехнолошке робе тежи него што се очекивало у високо интегрисаној глобалној индустрији, кажу званичници из ове индустрије.

"Волстрит џорнал" пише да се истовремено, све више страних компанија буни због све већег мешања Вашингтона у њихове операције.

САД су покушале да и својим савезницима наметну ограничење извоза чипова и пратеће опреме Кини, што је изазвало незадовољство како код куће тако и у иностранству. Азијске и европске владе су одустале од идеје ограничавања.

image