Свет

Америка тајно распоредила око 150 нуклеарних бојевих глава у пет европских земаља

Нуклеарно оружје се налази у Немачкој, Белгији, Холандији, Турској и Италији, упозорила је координаторка политике и истраживања за Међународну кампању за укидање нуклеарног оружја (ИЦАН) Алиша Сандерс-Закре
Америка тајно распоредила око 150 нуклеарних бојевих глава у пет европских земаљаGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

САД су распоредиле око 150 комада нуклеарног оружја у ваздушне базе у Европи без икаквог званичног саопштења, изјавила је Алиша Сандерс-Закре, координаторка политике и истраживања за Међународну кампању за укидање нуклеарног оружја (ИЦАН).

Како је навела, ова муниција се налази у Немачкој, Белгији, Холандији, Турској и Италији.

"Према независним експертима, око 150 бојевих глава је распоређено у америчким ваздушним базама у овим земљама", казала је Сандерс-Закре на брифингу.

Она је нагласила да је ИЦАН изузетно забринут због распоређивања ове врсте оружја у било којој европској земљи и подсетила на кубанску ракетну кризу.

"Такве акције су потенцијални окидач који повећава ризик од нуклеарног рата. Европске земље које позивају цео свет на транспарентност у вези са нуклеарним оружјем су отворено лицемерне", поручила је она.

Према њенима речима, веома је важно да се погледају сви "инструменти које имају како би се побољшала ова транспарентност и да се поставе питања: шта су ове бомбе и где се налазе?".

Међународна кампања за ликвидацију нуклеарног оружја (ИЦАН) је међународна организација основана 2007. године, чија је сврха промовисање усвајања и имплементације Уговора о забрани нуклеарног оружја. Организација је 2017. године добила Нобелову награду за мир.

У марту је руски председник Владимир Путин саопштио да су се Москва и Минск договорили о размештању тактичког нуклеарног оружја у Белорусији. Како је Путин навео, разлог за такав корак била је изјава Велике Британије о снабдевању Украјине муницијом са осиромашеним уранијумом. 

Он је напоменуо да се тиме не крше међународне обавезе, будући да Русија не преноси свој арсенал на суседну републику, већ "ради оно што су САД радиле деценијама".

image