Свет

Холандија: Како је правопис спречио замрзавање руске имовине

На пример, на енглеском је име руског председника написано као Путин, а на холандском - Поетин, објашњава Холандска радиодифузна корпорација
Холандија: Како је правопис спречио замрзавање руске  имовинеGetty © Tristan Fewings / Stringer

Трећина банака и других финансијских институција у Холандији не успева да уђе у траг и замрзне руску имовину, између осталог, због правописних грешака у презименима, показују резултати истраге Централне банке Холандије, на које се позива Холандска радиодифузна корпорација (НОС).

Холандска централна банка је проверила 31 финансијску институцију, међу којима су и банке, и закључила да трећина њих не може да пронађе све банковне рачуне и другу имовину Руса који се налазе на списку санкција ЕУ због Специјалне војне операције у Украјини.

Како се испоставило, то је често због грешака у писању презимена. На пример, како наводи извор, на енглеском је име руског председника написано као Путин, а на холандском - Поетин.

"Ово су заиста грешке на нивоу деце из вртића. На санкционим листама име и презиме особе која је санкционисана често се пише на енглеском, холандском, руском, украјинском, а можда и на неки други начин, ако нешто није у реду", објаснила је адвокатица Хелен Овер де Линден, која ради на својој докторској дисертацији о економским санкцијама.

У Холандији је у првом месецу након објаве санкција замрзнута руска имовина вредна само шест милиона евра, додаје извор. До лета 2022. холандска влада је успела да замрзне средства за још 634 милиона евра. Скоро годину дана касније, овај износ је порастао на само 644,5 милиона евра.

"Прошле године нисмо постигли никакав напредак", каже холандска адвокатица.

Поређења ради, земље ЕУ су, половином маја, замрзнуле укупно преко 200 милијарди евра средстава Централне банке Русије, а у ЕУ је замрзнуто и више од 24 милијарде евра приватних средстава Руса.

Удружење банака Холандије признаје проблеме са применом антируских санкција наводећи да је то због "брзине и сложености задатака које банке морају да обављају". Са овим се не слажу Министарство спољних послова и Министарство финансија земље, који сматрају да замрзавање руске имовине не напредује јер опада међузависност руске и европске привреде, а и због тога што нова имена на санкционим листама имају мање средстава.

image