Свет

Холандија запленила земљиште бившег Путиновог зета

Фасен, који живи у Москви, недавно је испитан на аеродрому Шипхол, када се после дужег времена вратио у Холандију, при чему су му због сумње да је избегао санкције заплењени лаптоп и мобилни телефон
Холандија запленила земљиште бившег Путиновог зета© Tanjug/Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Холандски тужиоци запленили су земљиште у предграђу Амстердама које припада бившем зету Владимира Путина, открила је заједничка истрага "Гардијана" и још две невладине медијске организације регистроване у Русији.

Земљиште у Дуивендрехту је у власништву Јорита Фасена, холандског бизнисмена који је био ожењен Маријом Воронцовом, старијом ћерком руског председника.

Подаци холандског катастра, који је одговоран и за спровођење санкција Русији, показују да је спорну парцелу национално јавно тужилаштво одузело 12. маја због финансијских, привредних и еколошких прекршаја а у оквиру кривичне истраге.

Према речима адвоката и стручњака за санкције Хелен овер де Линден, заплена указује на то да ће Фасен вероватно бити мета истраге, иако се тачан разлог заплене не може утврдити из јавно доступних докумената. 

Објављено је да је Фасен, који живи у Москви, недавно испитан на аеродрому Шипхол, када се после дужег времена вратио у Холандију, при чему су му због сумње да је избегао санкције заплењени лаптоп и мобилни телефон.

Путинова ћерка Марија Воронцева налази се на списку санкција ЕУ и САД од априла 2022, док њен бивши муж не подлеже санкцијама у САД, ЕУ или Уједињеном Краљевству.

Веза Фасена и земљишта у близини Амстердама позната је јавности од почетка руско-украјинског сукоба када су демонстранти поставили поставили табле позивајући Воронцову да пренесе свом оцу да заустави рат у Украјини.

Иначе, парцела од 1.432 квадратних метара у близини Амстердама је сасвим неупадљива. Иако је тренутно празна, Фасен је 2021. поднео захтев за дозволу за изградњу куће и шест малих пословних зграда.

image
VV inauguration
banner