Економија

Министар енергетике: Холандија ће потпуно прекинути увоз руског течног природног гаса

Одлука Амстердама могла би имати последице и на друге чланице ЕУ, будући да Холандија представља важно гасно чвориште за блок, напомиње "Блумберг"
Министар енергетике: Холандија ће потпуно прекинути увоз руског течног природног гасаGetty © Sean Gallup/Getty Images

Холандска влада ради на прекидању увоза течног природног гаса (ЛНГ) из Русије, рекао је министар енергетике Роб Јетен.

Иако одлука није најављена, Холандија је ове године престала да потписује нове уговоре о увозу ЛНГ из Русије, а ради на укидању постојећих уговора, рекао је Јетен рекао је он у интервјуу, преноси "Блумберг".

"Морамо учинити шта можемо како више не би било руског фосилног горива у нашем систему, а били смо успешни са угљем, гасом из цеви и нафтом", истакао је Јетен и додао да холандска влада води "много разговора са компанијама које користе постројења" око укидања постојећих споразума о ЛНГ.

Одлука холандске владе односи се и на краткорочне и дугорочне уговоре, истиче "Блумберг".

Санкције које је Запад увео Русији након почетка Специјалне војне операције у Украјини изазвале су енергетску кризу невиђених размера у ЕУ, али и шире, након што је Москва драстично смањила испоруку гаса путем цевовода у блоку. Европа је затим била приморана да се окрене куповини течног природног гаса, а који се у блок увози из САД, Катара, али и Русије.

Холандија и даље купује руски ЛНГ преко старијих споразума потписаних пре 2023. године, који чини око 15 одсто укупног холандског увоза тог горива. Амстердам је године је био четврти највећи купац руског ЛНГ у Европи.

Поврх тога, будући да Холандија представља важно гасно чвориште за ЕУ, одлука холандске владе могла би имати последице и на друге чланице блока.

"Блумберг" напомиње да ЕУ тражи начине којима би државе чланице имале опцију да ефективно прекину испоруке руског ЛНГ без увођења нових санкција, додавши да су министри енергетике из блога подржали предлог који би омогућио владама да привремено спрече руске извознике да резервишу инфраструктурне капацитете потребне за испоруке.

Са друге стране, исти тај "Блумберг" претходно је известио да су децембарски фјучерси на европском тржишту природног гаса - најскупљи уговори за остатак године - порасли су за око 9 одсто у последње две недеље, што је оценио као знак да у блоку и даље постоји забринутост због друге зиме у Европи без нормалног снабдевања гасом из Русије.

Шпанско министарство за еколошку транзицију и демографске изазове затражило је од тамошњих компанија да се не пријављују за куповину нових количина плавог енергента из Русије, усред наводне забринутости Мадрида и Брисела због импресивног раста увоза ЛНГ-а упркос настојању ЕУ да прекине зависност од руских енергената.

Шпански увоз ЛНГ из Русије у јануару и фебруару забележио је енорман пораст – 172 одсто на годишњем нивоу, известио је претходни шпански лист "Конфиденсијал".

Такође, Мађарска се, за разлику од Холандије, само снажније окреће ка руском гасу, након што је Будимпешта ове недеље уговорила веће испоруке руског гаса и обновила уговор о финансирању.

image