Свет

Против Бајдена поднет нови захтев за опозив

Републиканка Лорен Боберт оптужује Бајдена за злоупотребу власти и занемаривање обавеза у оквиру "председавања извршном власти која је континуирано, отворено и без изузетка одбијала да спроводи националне законе о имиграцији и осигура јужну границу" САД
Против Бајдена поднет нови захтев за опозивGetty © Tom Brenner/Getty Images

Америчка посланица у Представничком дому Лорен Боберт поднела је у уторак захтев за опозив председника Џозефа Бајдена, наводећи да га његова политика према јужним границама чини неподобним за функцију коју обавља.

По захтеву који је поднела републиканка Боберт из Колорада Бајден се терети за злоупотребу власти и занемаривање обавеза у оквиру "председавања извршном власти која је континуирано, отворено и без изузетка одбијала да спроводи националне законе о имиграцији и осигура јужну границу."

Боберт је за "Фокс њуз" изјавила да је охрабрила своју странку, која тренутно има већину у Представничком дому, да поступи по оптужбама, али да је спремна и да настави самостално.

"Ако се одбори или руководство не појачај и заиста не предузме нешто у вези са председниковим неуспехом... онда ћу свој закон, свој захтев за опозив претворити у хитан предлог", рекла је Боеберт мрежи.

Боберт је претходно покушала да издејствује опозив Бајдена и потпредседнице Камале Харис 2021. године због начина на који је администрација решавала кризу у Авганистану и коначног повлачења америчких трупа из те земље.

Републиканска конгресменка Марџори Тејлор Грин из Џорџије такође тражи да се Бајден смени са функције.

Обе конгресменке су описале прилив илегалних имиграната који прелазе јужну границу САД као "инвазију", повезавши наводни недостатак граничне контроле са порастом случајева предозирања фентанилом.

У понедељак је републикански представник из Тенесија Енди Оглс представио још један захтев за Бајденов опозив. Оглс наводи да је Бајден искористио извршну власт да заштити "бизнисе и шеме продаје утицаја" своје породице од јавног испитивања.

image