Свет

Шеф ФБИ потврдио постојање документа који указује на Бајденову улогу у криминалној шеми

ФБИ је раније наговестио да није вољан да преда тражени документ, јер би то могло да угрози правила поверљивости
Шеф ФБИ потврдио постојање документа који указује на Бајденову улогу у криминалној шемиwww.globallookpress.com © Ting Shen - Pool via CNP

Председник Одбора за надзор Представничког дома Џејмс Комер саопштио је да му је, током разговора, директор ФБИ Кристофер Реј потврдио постојање документа који указује да је тадашњи потпредседник Џозеф Бајден учествовао у криминалној шеми подмићивања у коју је укључен један страни држављанин, преноси "Спутник интернешенел".

"Данас је директор ФБИ Реј потврдио постојање обрасца ФД-1023, у којем се наводи да је тадашњи потпредседник САД Бајден учествовао у криминалној шеми подмићивања са страним држављанином", наводи се у саопштењу.

"Када нам је директор Реј понудио да лично погледамо документе у седишту ФБИ, било нам је јасно да треба да их предочимо Надзорном одбору Представничког дома, и да ништа друго није у складу са судским налогом", додаје се у саопштењу.

Образац ФД-1023 је документ који користи Биро за информације које су агентима дали поверљиви извори.

ФБИ је раније наговестио да није вољан да преда тражени документ, јер би то могло да угрози правила поверљивости одељења и његове изворе.

Раније у среду, Комер је рекао да ће Надзорни одбор Представничког дома америчког Конгреса одбијање директора ФБИ да достави записе који се односе на наводне злочиначке шеме у које је био умешан тадашњи потпредседник Џо Бајден сматрати непоштовањем Конгреса.

Комер је раније у свом судском позиву затражио досијее који се односе на шему у којој је Бајден наводно показао интересовање да утиче на усвајање политичких одлука у замену за новчане исплате. У судском позиву се наводи да се траже било који фајлови из јуна 2020. који садрже реч "Бајден".

Међутим, ова иницијатива служи само као јавна опомена, јер озбиљну акцију против директора ФБИ може да предузме само амерички државни тужилац Мерик Гарланд, након што добије дозволу Министарства правде САД.

image