Свет

Сијарто: Да је Трампа, не би било рата

Либерални мејнстрим у САД користи сва могућа средства, па и правосуђе, само да конзервативном лидеру одузме сваку шансу за победу
Сијарто: Да је Трампа, не би било ратаGetty © Chip Somodevilla / Staff

Да је на америчким председничким изборима 2020. године победио бивши председник Доналд Трамп, сукоб у Украјини не би почео, изјавио је мађарски министар спољних послова и економских односа са иностранством Петер Сијарто.

"Прилично сам сигуран, колико човек може да буде сигуран у оно што се није догодило. На могући повратак Трампа у Белу кућу гледамо као на наду у мирну будућност", рекао је Сијарто у интервјуу за америчку канал "Њусмакс".

"Мађарска подржава Трампа током суђења и навија за њега", казао је.

"Када конзервативни лидер има шансу да заузме важну позицију и победи на изборима – а председник Трамп има добре шансе да се врати у Белу кућу – одмах је на удару либералног мејнстрима. А либерални мејнстрим не оклева да користи сва могућа средства. Нажалост, правосуђе је једно од средстава којим се користе", објаснио је мађарски дипломата.

Како се претходно испоставило, бивши председник САД није крив по оптужници у 37 тачака за злоупотребу поверљивих докумената. Суд је пустио политичара и његовог помоћника без икаквих услова, није одредио кауцију и није им увео ограничења кретања.

Мађарски премијер Виктор Орбан је раније рекао да се мир у Украјини може успоставити тек након преговора Русије и САД. Европа је, додао је, пропустила шансу за посредовање јер није била у стању да спроведе споразуме из Минска.

image