Свет

"Глобал тајмс": Шта значи жеља Макрона да присуствује самиту БРИКС-а

Избијање руско-украјинског сукоба, као и свеобухватно обуздавање и потискивање Кине од стране САД, стварају све већи притисак на државе да "заузму страну". Француској је веома тешко да напредује ка правој стратешкој аутономији и независној дипломатији, закључује кинески лист
"Глобал тајмс": Шта значи жеља Макрона да присуствује самиту БРИКС-аwww.globallookpress.com © IMAGO/Federico Pestellini

Према извештајима француских медија, француски председник Емануел Макрон затражио је од председника Јужне Африке Сирила Рамафосе позив за самит БРИКС-а, који је заказан за август, пише у уводнику кинески "Глобал тајмс".

Ову вест још није потврдила Јелисејска палата. Портпарол јужноафричког председника тврди да није упознат са Макроновим захтевом. Москва је од Париза затражила објашњење: да ли желе поново да успоставе контакт како би показали да је Француска активна, или је то нека врста "тројанског коња"?

Ова вест је привукла значајну пажњу. Ипак, постоје различити ставови различитих држава. Француски медији су коментарисали да је "ово помало лудо и без преседана". С обзиром на тренутни међународни пејзаж, то је заиста храбра и иновативна идеја.

Сматрати ову идеју смелом или чак "лудом", била је почетна реакција многих земаља. Случај заслужује да се ствари сагледају са дубљег нивоа. То указује да су многи схватили поделу између Севера и Југа или између Истока и Запада као нормално стање, до те мере да чак и помисао која нарушава ове норме и менталне обрасце делује збуњујуће.

Заправо, ова идеја се чини прилично разумном. Француска је велика европска држава, која је прва схватила историјске промене у глобалном пејзажу. Сам Макрон је у неколико наврата давао изненађујуће изјаве, демонстрирајући одређени ниво аутономије од Вашингтона. Ови фактори стварају осећај да не би било чудно уколико Макрон присуствује самиту БРИКС-а.

Забринутост Москве је оправдана

Земље чланице БРИКС-а су све економије у успону, које представљају интересе земаља у развоју. Да ли је могуће да Француска, као развијена земља, присуствује самиту БРИКС-а? И шта би се десило уколико би Француска заиста учествовала? Неспорно је да постоји потреба да се превазиђу идеолошке и геополитичке баријере. Треба да се ослободимо ових менталних и концептуалних ограничења. А то би заиста могло довести до неочекиваних, позитивних ефеката.

Макрон је нагласио да Европа треба да тежи "стратешкој аутономији". Француска има дугу традицију независне дипломатије. Ако Француска у светским поделама заиста жели да делује као мост између различитих табора, то ће несумњиво подвући њен међународни статус и створити нова историјска достигнућа. Очигледно је да Макрон има такве амбиције. Кина то поштује, додаје незванично гласило КП Кине, и спремна је да прихвати жељу Француске да учествује на Самиту БРИКС-а.

Међутим, забринутост Москве је оправдана. Француска мора да буде свесна колико је данас дубок јаз између западних и незападних земаља, и колико је танко међусобно поверење.

Избијање руско-украјинског сукоба, као и свеобухватно обуздавање и потискивање Кине од стране САД, стварају све већи притисак на државе да "заузму страну". Француској је веома тешко да напредује ка правој стратешкој аутономији и независној дипломатији.

У којој мери Француска може самостално да делује

После Макронове посете Кини у априлу, он је позвао Европу да развије већу стратешку аутономију. Ово је, у Европи и САД, изазвало контроверзу налик цунамију. Ако је неколико речи довело до такве ситуације, предвидљиво је да ће отпор на конкретне кораке бити далеко већи. Неизбежно су и сумње у то у којој мери Француска уопште може да делује по сопственој вољи, или ће се и даље повиновати ставовима Вашингтона. Земље БРИКС-а треба да свестрано и пажљиво размотре Макронов захтев.

Једно је сигурно, закључује "Глобал тајмс": ово питање је показало огроман утицај механизма сарадње које развија БРИКС.

БРИКС-плус се придржава принципа мултилатерализма, привлачећи десетине економија у успону и земаља у развоју, што се поклапа са новим мултилатерализмом који подржавају Француска и Европа. Може ли се БРИКС-плус да се отвори према развијеним земљама, попут Француске, на основу свог огромног утицаја међу земљама у развоју? Ово је занимљиво питање и БРИКС би морао да га озбиљно размотри, али реакција на то мора да буде прагматична, а не формална.

За разлику од малог круга као што је Група седам (Г7), механизам БРИКС-а постоји као платформа у настајању за глобално управљање. Придржава се отворености, инклузивности, сарадње и принципа да сви добијају. БРИКС  ствара уједињено, равноправно, уравнотежено и инклузивно глобално развојно партнерство.

Земље БРИКС-а треба да поздраве све који показују искреност и добру вољу, који промовишу сарадњу и развој, укључујући не само Француску већ и САД.

image