Свет

Макрон: Француска није у рату са Русијом, почиње обука украјинских пилота

Француски председник састао се у недељу са Владимиром Зеленским у Јелисејској палати и обећао му ново наоружавање Украјине
Макрон: Француска није у рату са Русијом, почиње обука украјинских пилота© Tanjug/AP Photo/Michel Euler, File

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да Париз не учествује у рату против Москве, као и да не испоручује оружје за нападе на руску територију.

"Ми не водимо рат против Русије. То није рат са Руском Федерацијом", тврди Макрон, а преноси Тасс.

Он је у интервјуу за ТФ1 рекао да Француска подржава Украјину у њеном пружању отпора, али да то не подразумева испоруку оружја за напад на територију Русије.

"Ми подржавамо Украјину у пружању отпора, што значи да не испоручујемо оружје које би могло да стигне до руске територије или које би могло да се употреби за напад на Русију", рекао је Макрон.

На питање коју помоћ су Француска и Европска унија обећале Украјини након вечере са Зеленским у Јелисејској палати у недељу, Макрон је рекао да је "отворио врата" за обуку украјинских пилота са још неколико европских земаља, као и да верује да су разговори са Американцима о томе у току.

"Стратегија Француске је једноставна: помозите Украјини да се одупре, да организује, онда када жели, контраофанзиву, како би могла све да врати за преговарачки сто, и то под условима које изабере и изгради трајни мир за себе", рекао је француски председник.

Он је подсетио да је Француска прва испоручила лаке тенкове Кијеву, али није хтео да детаљно каже шта је одговорио на захтеве Зеленског.

"Од почетка сам био веома опрезан, ако могу тако да кажем, да не ослабим наше украјинске пријатеље. Одлучили смо да испоручимо нову муницију. Такође смо пре свега одлучили да са Украјинцима на истоку земље изградимо објекте за обуку њихових трупа, формирамо батаљоне који ће бити задужени за вођење контраофанзиве, пружање отпора и поправку возила, јер то је оно што је потребно Украјини", каже Макрон.

Међутим, Макрон има проблеме у својој земљи, пре свега због пензионе реформе коју је наметнуо упркос протестима. Он је говорећи о томе најавио да жели да за средњу класу издвоји две милијарде за смањење пореза, те да је од владе већ тражио предлоге како да то примени.

"Ова реформа је била неопходна, она ствара више богатства", рекао је Макрон.

image
VV inauguration
banner