Русија

Захарова: Да ли је Макрон тројански коњ?

Париз да се изјасни зашто жели да Макрон дође на самит БРИКС-а када према организацији немају добре намере, поручује руско МСП
Захарова: Да ли је Макрон тројански коњ?www.globallookpress.com © MFA Russia

Јелисејска палата треба да објасни због чега француски председник Емануел Макрон жели да ове године дође на самит БРИКС-а који се одржава у Јужној Африци, рекла је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментаришући јучерашње медијске написе према којим је Макрон затражио од Преторије дозволу да присуствује самиту.

"Пре свега треба да дамо могућност Паризу да се изјасни о овом питању. Шта они желе, како они то све виде? Ипак се ради о организацији у коју не улазе и према којој нису били ни учтиви, да не говорим о некаквим добрим намерама и осећањима. Због тога не би било лоше када би рекли због чега они то желе. Да ли желе да још једном успоставе контакт како би показали да је Париз активан, или је то некакав тројански коњ?", рекла је данас Захарова за радио "Спутник". 

О кијевском режиму: Монструми, међународна група бандита

Она се још једном осврнула и на ситуацију у Украјини и поручила да је Запад однеговао монструма, алудирајући на актуелни кијевски режим, који се, како је казала, не повинује никоме. 

На почетку, они су јавности били представљени као "некакви слободољубиви момци, необразовани, без искуства, али искрени", као "група спасилаца, који ће да спасавају Украјину".

"Тако је то било представљено. А сада је то међународна група бандита, који имају небројену количину оружја, које нико никада није контролисао. Огромну количину новца, пасоше свих земаља, што није небитно. Запад им је поверио диверзионе задатке, а сада се тај монструм никоме неће повиновати", прокоментарисала је Захарова.

О нападима на ХЕ Каховку: То је представа за западне спонзоре

У другом интервјуу за "РИА Новости", портпаролка се дотакла великог броја тема, међу којима је и недавни напад на хидроелектрану Каховка у Херсонској области.

Напад је изазвао велике поплаве, што је довело до евакуације више хиљада људи и тешких еколошких последица.

"Разрушили су земљу - индустрију, економију, и то до те мере да је то немогуће исправити. Спустили су се испод нуле, на најдубље могуће дно. И они одлично схватају да, уколико та донаторска помоћ престане на секунду, да их неће бити уопште ни као државе, ни земље, ни као заједнице. И зато они показују да су спремни да руше без граница. Притом, они све то демонстрирају не нама, што је јако битно, већ Западу. Ради се о монструму, који се окренуо против свог творца", рекла је она.

"Никакви сигнали који долазе из природе, околине или представника цивилног друштва не допиру до њих.  Прекретница у главама људи који се у САД залажу за продужетак борби би требало да буде хидроелектрана Каховка. То је тачка после које нема повратка, а коју је кијевски режим прешао", додала је портпаролка.

Она је појаснила да је изливање реке попут Дњепра велики проблем за читав европски континент који је изазвао кијевски режим.

"Показали су да сада могу све. Није им битно куда ће отићи та вода, а та вода о којој причам је симбол. Данас је то вода, али ми схватамо да то може бити и биолошко оружје, то могу бити елементи хемијског оружја, то могу бити прљаве нуклеарне технологије. Њима је свеједно".

Интерес кијевског режима у свему томе је, како је рекла, "сопствено преживљавање, ако се узме у обзир да су све остало око себе уништили". "Прибили су их уза зид" и сада раде све како би им дали више оружја, новца и подршке, показујући уједно на шта су све спремни ако престану да им пружају подршку.

Украјина као "земља, у принципу, више не постоји. Она ништа не производи, није у стању сама себе да обезбеди. Стога, нажалост, кијевски режим неће стати на томе", закључила је портпаролка.

О истрази напада на Каховку: Потребно је да се она води пред очима целог света

Захарова је истакла да је Кијев одмах одбио међународну истрагу напада на хидроелектрану, и да је уместо о њој почео да говори о Међународном кривичном суду (МКС) у Хагу, који је раније ове године, подсетимо, издао и потерницу за председником РФ Владимиром Путином.

МКС је још један инструмент НАТО-а, "структура коју користе против нас како би водили тај хибридни рат". Украјина се одвојила од међународног права, те и није заинтересована за међународну истрагу, објаснила је она.

Ипак, како је додала, "нема сумње да је неопходно да дође до истраге терористичког чина, екстремизма, као и да је неопходно да то буде учињено пред очима целог света". "Наши компетентни органи већ раде на томе", поручила је представница МСП-а РФ.

О нападу на цевовод Тољати-Одеса

Цевовод за амонијак Тољати-Одеса имао је кључан значај за прехрамбену сигурност у свету, о којој на Западу тако много говоре, прокоментарисала је Захарова.

"За годину дана преко њега је бивало испоручено два милиона тона материјала за производњу ђубрива, што је било неопходно или довољно да се нахрани 45 милиона људи".

Цевовод је био важан део споразума о житу, али је било очигледно да се пажња поклања само житарицама, које су изазвале дисбаланс у свету, уместо да потпомогну ситуацији, додала је портпаролка.

"Постоји заиста пуно елемената (споразума о житу) који се не испуњавају", закључила је.

Захарова је истакла да Москва ни овај пут неће одустати од компензације за напад на цевовод за амонијак, али, додаје, преко потребна истрага је под знаком питања, "јер ће кијевски режим поново све да блокира". 

"То је иста таква ситуација као и са ХЕ Каховка и Северним током. Исто то још једном видимо и са другим цивилним инфраструктурним објектом. Подсетићу да се минирање далековода уз учешће кијевског режима дешавало свих ових година, као блокирање воде која је снабдевала Крим".

Портпаролка је нагласила и да Русија у Уједињеним нацијама редовно говори и о потенцијалном терористичком нападу на Русију уз примену такозваних "прљавих бомби". 

Запад се, како је казала, сувише заиграо са председником Украјине Владимиром Зеленским, а то може довести до још већих последица и нових терористичких напада. О свему овоме, Русија редовно упозорава УН.

О муницији са осиромашеним уранијумом: САД мисле да ако су на другом континенту, да за њих ту нема проблема

Упитана да прокоментарише натписе америчких медија о томе да САД, такође, планирају да Кијеву пошаљу муницију са осиромашеним уранијумом, Захарова је рекла да све то, како се чини, за САД није проблем, јер они, судећи по свему, мисле да, пошто су на другом континенту, радиоактивне супстанце које су буду користиле у борбама њих неће тангирати".

Американци се више не стиде да јавно говоре о томе да желе да униште што је могуће више Руса, о чему су, подсетила је портпаролка, јавно говорили различити амерички званичници, али овде се ради о томе да ће осиромашени уранијум нанети велику штету свему. Од такве муниције испаштаће екологија, која је повезана и са осталим стварима и питање је "са каквим ће се последицама суочити човечанство". 

"Југославија је за то добар пример, читава генерација наследила је тај проблем", подсетила је Захарова.

image