Свет

После успешног саудијско-иранског споразума, Си предлаже мировну конференцију за Блиски исток

Кинески лидер изразио спремност да активније учествује у мировним преговорима
После успешног саудијско-иранског споразума, Си предлаже мировну конференцију за Блиски истокGetty © Spencer Platt / Staff

Кинески председник Си Ђинпинг предложио је међународну мировну конференцију о израелско-палестинском сукобу, јер жели да се активније укључи у улогу посредника на Блиском истоку.

"Морамо се придржавати доброг правца мировних преговора", рекао је Си председнику Палестинске управе Махмуду Абасу. Такође је позвао да се "одржи већа, ауторитативнија и утицајнија међународна мировна конференција", наводи се у саопштењу кинеског министарства спољних послова.

Кинески лидер је рекао да је вољан да "игра активну улогу" у посредовању у палестинском питању и позвао да територија постане "пуноправна чланица" Уједињених нација.

Си је изнео решење у три тачке, које је подразумева стварање независне Палестине на основу граница из 1967. године, јачање развоја и  хуманитарну помоћ Палестинцима.

Мировни преговори око израелско-палестинског сукоба су у застоју од 2014. године, подсећа "Блумберг". Прошла година је била једна од најсмртоноснијих у сукобу, према подацима УН, јер је дошло до насиља између две стране.

Кина се до недавно није укључивала у мировно посредовање али се то променило када је у марту помогла да се успостави пробни споразум Ирана и Саудијске Арабије, након година дипломатског застоја између историјских ривала.

Си је такође понудио план за политичко решење сукоба у Украјини који су Запад и Кијев одбили.

image