Свет

Газа: Израелске и палестинске оружане групе договориле примирје

Примирје је ступило на снагу у 00.30 сати по средњеевропском времену и постигнуто је захваљујући посредовању званичника из Египта, Катара и Уједињених нација
Газа: Израелске и палестинске оружане групе договориле примирјеGetty © Photo by Mohammed Dahman/Getty Images

Израелске и палестинске оружане групе у Гази договориле су се рано јутрос о прекиду ватре, рекла су два палестинска званичника, преноси Танјуг.

Примирје је ступило на снагу у 00.30 сати по средњеевропском времену и постигнуто је захваљујући посредовању званичника из Египта, Катара и Уједињених нација, рекли су извори за Ројтерс.

Израелски авиони су претходно касно јуче гађали мете широм Газе, док су палестинске наоружане групе отвориле ракетни бараж према Израелу, у којем су, као одговор на смрт једног од политичких вођа палестинске групе Исламски џихад, Кадера Аднана, који је штрајковао глађу у израелском притвору, повређене три особе.

Израелска војска је саопштила да је гађала локације за производњу оружја и кампове за обуку исламиста из Хамаса.

Истовремено су се огласиле сирене у градовима на југу Израела укључујући Ашкелон, око 14 километара северно од Газе.

Борбе, које су избиле отприлике месец дана након последње прекограничне размене ватре између Израела и Газе, уследиле су након Аднанове смрти у уторак ујутру након 87-дневног штрајка глађу у израелском затвору.

Аднан, који је чекао суђење, пронађен је без свести у својој ћелији и одведен је у болницу, где је проглашен мртвим, после безуспешних напора за оживљавање, саопштила је израелска затворска служба.

Аднан је први палестински штрајкач глађу, који је умро у израелском притвору за више од 30 година.

Стотине људи изашло је на улице у Гази и окупираној Западној обали после Аднанове смрти.

Хамас и Исламски џихад преузели су одговорност за серију ракетних паљби на Израел у уторак.

Израелска војска је саопштила да је испаљено најмање 30 ракета из Газе, а да су три особе повређене, укључујући 25-годишњег страног држављанина.

image