Свет

Нови посредник на Блиском истоку: Да ли ће Кина помирити и Израел и Палестину?

Мировни преговори, уз посредовање САД, заустављени су већ скоро деценију и не показују знаке оживљавања
Нови посредник на Блиском истоку: Да ли ће Кина помирити и Израел и Палестину?Getty © Jason Lee-Pool

Кина је веома забринута због појачаног израелско-палестинског сукоба и залаже се да две стране наставе мировне преговоре што је пре могуће, рекао је министар спољних послова Кине Ћин Ганг.

Он је у одвојеним телефонским разговорима са својим израелским и палестинским колегама рекао да је Кина спремна да игра конструктивну улогу у промовисању мира у региону, наводи се у саопштењу кинеског Министарства спољних послова.

Мировни преговори, уз посредовање САД, чији је циљ успостављање палестинске државе на Западној обали, источном Јерусалиму и Гази — територијама које је Израел заузео 1967, заустављени су већ скоро деценију и не показују знаке оживљавања.

Палестински министар спољних послова Ријад Ал Малики позвао је Вина да посети његову земљу како би прославио 35 година односа између два народа. Председник Палестине Махмуд Абас требало би да посети Кину у јуну.

Ал Малики је такође похвалио напоре Кине да обнови дипломатске односе између Саудијске Арабије и Ирана.

Саудијска Арабија је прекинула односе са Ираном 2016. године, након што су њена амбасада у Техерану и конзулат у северозападном граду Мешхаду нападнути током протеста због погубљења шиитског свештеника Нимра Ал Нимра.

Две блискоисточне стране одржале су неколико рунди дијалога у Ираку и Оману пре него што су 10. марта у Кини постигле споразум о поправљању односа.

На састанку одржаном у понедељак Ћин Ганг је нагласио да је Палестина земља партнер Кини и разговарао о састанку кинеског председника Си Ђинпинга и председника Махмуда Абаса на маргинама арапско-кинеског самита у Ријаду прошле године.

Кина подржава пуноправно чланство Палестине у УН и позива на успостављање независне и потпуно суверене палестинске државе, јавила је палестинска новинска агенција Вафа.

image